Fansen rasar – efter att kontraktet läckt

Tumult kring Sveriges kvalmotståndare

FOTBOLL

Fabio Capellos kontrakt med det ryska fotbollsförbundet har läckt ut.

Innehållet har fått ryska fotbollsfans att rasa.

Italienaren är nämligen inte bara världens bäst betalde förbundskapten, han går i princip inte heller att sparka.

Fabio Capello och det ryska landslaget har haft ett stormigt förhållande. Efter fiaskot vid fotbolls-VM i Brasilien upphörde lönen komma till italienaren och Arsenal-ägaren Alisher Usmanov fick kliva in med ekonomisk hjälp till sitt hemland.

Capello, som uppges tjäna 7 miljoner euro om året, är världens bäst betalda förbundskapten och det har tidigare höjts röster i Ryssland kring huruvida han verkligen är värd den enorma lönen.

När Capellos kontrakt hos det ryska fotbollförbundet nu läckt ut är kritiken hårdare än någonsin.

Två gynnsamma klausuler

Anledningen?

Det är ett ännu bättre kontrakt – för Capello personligen – än vad som tidigare varit allmänt känt.

Enligt Russian Football News är det främst två klausuler i kontraktet som gör italienarens anställning till den tryggaste i fotbollsvärlden.

Den första klausulen statuerar att Capello har rätt att bryta sitt kontrakt när som helst utan att betala någon ersättning till förbundet.

Den andra klausulen statuerar att förbundet inte får göra samma sak mot italienaren. Det innebär att han kan luta sig tillbaka över VM 2018 på hemmaplan och med en kontraktsförlängning i januari i fjol behöver han inte imponera på cheferna.

”En obalans”

Russian Football News kallar det ”en obalans i maktförhållandet till individens fördel” och menar att det är yttersta beviset på att värvningen av Capello skulle ”till vilket pris som helst”.

Det ryska förbundet fördömer läckan av kontraktet som ett försök att skapa misstro mot förbundet och problem inom organisationen.

Och Rysslands idrottsminister Vitaliy Mutko hävdar att det visst finns ett läge i vilket Capello kan sparkas.

– Mot bakgrund av dåliga resultat kan vi sparka tränaren. Att inte kvalificera sig in till EM 2016 skulle ses som ett kontraktsbrott till exempel, säger Mutko enligt sajten.

Ryssland för upp med bland andra Österrike och Sverige i sin kvalgrupp till Frankrike-EM. I dag parkerar ryssarna på en tredjeplats i gruppen, en poäng bakom Sverige.

Ryssland tar emot Sverige i Moskva den 5 september.