Kindpussen som tack för senast...

Foto: Bildbyrån
Maradona gör 1-0 i VM 1986.
FOTBOLL

Efter matchen tackade han gud.

Nu, 29 år senare, riktar Diego Armando Maradona sin tacksamhet till domaren som tillät ”Guds hand”-målet.

”Min evige vän”, skrev argentinaren på en t-shirt som han lämnade över till domaren.

22 juni 1986 är ett klassiskt datum i fotbollshistorien.

Det var då Argentina slog ut England i VM-kvartsfinalen i en match där Diego Armando Maradona stal rubrikerna.

Det var sex minuter in i den andra halvleken, vid ställningen 0-0, som Englands Steve Hodge fick en felträff och slog bollen rakt upp i luften. Där dök en framstötande Maradona upp – och stötte in bollen med handen bakom målvakten Peter Shilton.

Gav bort en t-shirt

Nu, 29, år senare, har argentinaren träffat den tunisiske huvuddomaren Ali Bennaceur som godkände ett av VM-historiens mest omdiskuterade mål. Under mötet i Tunis passade Maradona på att tacka för senast genom att ge Bennaceur en puss på kinden, och enligt tidningen Olé lämnade han även över en tröja med trycket ”Till Ali, min evige vän”.

Bennaceur, i dag 71 år gammal, har den senaste tiden lagt över skulden på den bulgariske linjemannen Bogdan Dotchev.

– Om ni tittar på matchen kommer ni se att en av linjedomarna var bättre placerad. Jag var tveksam men när jag såg linjemannen springa mot mittlinjen godkände jag målet. Jag var tvungen att följa Fifas riktlinjer, säger han enligt DN.

”Jag hjälpte honom”

Bennaceur tar också åt sig en del av äran till Maradonas andra mål i matchen, som än i dag rankas som ett av tidernas snyggaste, då han tog bollen från egen planhalva ända in i nät bakom målvakten Peter Shilton.

– Det var faktiskt inte enbart Maradonas mål. Jag hjälpte honom. Jag gav fördel tre gånger fast jag inte behövde. Vid den första knuffen var han nära på att ramla omkull, den andra skedde precis vid straffområdeslinjen men jag skrek hela tiden: ”Fördel, fördel”. Och när han kom in i straffområdet förväntade jag mig att (Terry) Butcher skulle kapa honom. Jag satte pipan i munnen och var redo att blåsa, men jag blåste aldrig, säger han.