Efter succén - Ericson leder Sverige i OS

Håkan Ericson blir förbundskapten under OS

FOTBOLL

Tack vare guldet i U21-EM är Sverige kvalificerade till OS i Rio de Janeiro nästa sommar.

Vem som ska leda laget har dock varit oklart – fram tills nu.

– Vi pratar i termerna som att jag har ansvar för OS-laget, säger Håkan Ericson till viasatsport.se.

Den 30 juni slängde sig Patrik Carlgren åt rätt håll, räddade William Carvalhos straff och ordnade därmed guldet i U21-EM till Sverige. Guldet medförde även att Sverige tillsammans med den andra finalisten Portugal samt Danmark och Tyskland kvalificerade sig till herrarnas OS-slutspel i fotboll. Hittills har det dock varit ett frågetecken om U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson eller A-landslagets dito Erik Hamrén ska leda landslaget i Rio de Janeiro.

”Träffade SOK förra veckan”

Nu bekräftar dock Håkan Ericson att det blir han som ska åka till Brasilien.

– Vi pratar i termerna som att jag har ansvar för OS-laget. Det känns fantastiskt roligt och det är en härlig energiboost, säger Håkan Ericson till viasatsport.se.

Då Håkan Ericson ska inleda EM-kvalet för nästa U21-kull under sommaren har det varit oklart om han har möjligheten att leda landslaget i Brasilien.

– Vi träffade SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) förra veckan och fick lite tider för när matcherna skulle ligga i OS, möjligheterna i OS-campen och hur resurserna ser ut. Så pusslet har börjat läggas vad gäller ramarna. Sedan avgörs mycket av hur lottningen blir och var gruppspelsmatcherna hamnar, säger Ericson och syftar på att det enbart är slutspelet som spelas i Rio de Janeiro.

”Helvetiskt planerande”

Tiden som U21-landslaget hade inför sommarens mästerskap i Prag kommer Ericson dock inte ha tillgång till nästa sommar.

– OS-laget kommer ju att få minimalt med förberedelsetid. Vi kommer kanske att samlas några dagar innan och hinna spela ett par träningsmatcher. Så det kommer inte att bli ett lag man jobbar med på samma sätt som U21-landslaget

Innan det är dags för OS spelas även EM i Frankrike - vilket kan vålla problem, förutsatt att Sverige kvalificerar sig till mästerskapet.

– Om A-laget också går till EM så blir det ett helvetiskt planerande. Men det är ju så det ska vara och vi ska glädjas åt det även om det blir tufft

Fotbollsturneringen för herrarna drar igång den 4 augusti med final den 20 augusti.