Fifa-möte i dag – kan förändra fotbolls-VM

Antalet VM-platser kan utökas från 32 till 40

FOTBOLL

Michel Platini och Gianni Infantino, som båda har en önskan att bli ny Fifa-ordförande, har yttrat att de vill expandera fotbolls-VM.

Nu kan en expansion vara på väg att träda i kraft.

Fifa har under två dagar diskuterat förslaget men inget beslut har tagits. Vidare samtal är däremot att vänta.

Fotbollsmästerskapen fortsätter att expandera. Fotbolls-EM har till sommaren 2016 utökats från 16 till 24 nationer, vilket bland annat gynnade Sverige vars tredjeplats resulterade i avancemang till EM i Frankrike tack vare playoffsegern mot Danmark.

Nu kan fotbolls-VM vara på väg att gå samma öde till mötes. Bland annat BBC och nyhetsbyrån AFP uppger på torsdagen att ämnet kommer tas upp i dag av Fifa. Förslaget om ett utökat världsmästerskap ska hänga ihop med det reformpaket som Fifas exekutivkommitté ska ta ställning till under dagens möte i Zürich. Om förslaget träder i kraft kommer antalet deltagande nationer utökas från 32 till 40. Förslaget kan dessutom genomföras utan ett medgivande från de 209 medlemsförbunden.

Pampar positiva till expansion

Daily Mail hävdar att expansionen skulle innebära att VM:s gruppspel skulle förändras till åtta grupper med fem landslag i varje grupp, i stället för nuvarande med fyra landslag per grupp. Ett utökat fotbolls-VM skulle dock kunna träda i kraft först till VM 2026.

Uefa:s ordförande Michel Platini, som vill kandidera till Fifa:s ordförandepost men som i dagsläget är avstängd, yttrade redan under 2013 att han gärna ser att fotbolls-VM utökas med sex nationer. Det har även kandidaten till Fifas ordförandepost, Gianni Infantino propagerat för som ett av hans vallöften.

– Baserat på det vi har sett i Europa efter expansionen av EM, så tror jag att det är en bra idé. Ska vi utveckla fotbollen så måste vi se till så att fler nationer deltar i världens största landslagsturnering, sa Infantino tidigare i höst enligt nyhetsbyrån AP.

Inget beslut

Fifa meddelar i samband med bekräftelsen av nya reformer, att de har diskuterat förslaget om ett utökat fotbolls-VM. Inget beslut har tagits men förslaget kommer att diskuteras vidare.

FAKTA

Så har fotbolls-VM expanderat

1930:13 lag

1934: 16 lag

1938: 15 lag

1950: 13 lag

1954-1978: 16 lag

1982-1994: 24 lag

1998-2022: 32 lag

2026-: 40 lag(?)