Zlatan prisad – för sin fina gest

Svenskstjärnan hyllad för ”årets stördaste insats”

1 av 6
Zlatan hade spelat in tacktal.
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic skänkte 350 000 kronor till ”Det okända landslaget” så att de kunde åka till VM 2014.

Nu har han prisats på galan Störd och stolt för sitt initiativ.

– Jag är väldigt glad och stolt. Den får plats bland alla mina andra priser, säger PSG-stjärnan.

Det var under våren 2014 som det framkom att Zlatan Ibrahimovic skänkt 350 000 kronor för att ”det okända landslaget” skulle få åka till VM i Brasilien. Ett initiativ som ska ha gjort sambon Helena Seger tårögd.

Tack vare PSG-stjärnans stöd kunde landslagsmännen med inlärningsvårigheter åka till VM i Brasilien och förverkliga sin fotbollsdröm.

I helgen prisades han för sitt initiativ på galan Stöd och Stolt – arrangerad av Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB). Det skriver föreningen i ett pressmeddelande.

”Zlatan gjorde det möjligt”

Zlatan fick pris för ”Årets stördaste sponsorinsats”.

I motiveringen skriver juryn:

”Zlatan Ibrahimović får pris på grund av hans fantastiska sponsorinsats då han gjorde det ekonomiskt möjligt för "det okända landslaget" att ta sig till VM i Brasilien förra året. I stället för att skänka en tröja till en insamling för att få ihop pengar för att laget skulle kunna åka, så skänkte Zlatan de pengar som fattades utan att tveka. Denna insats gjorde det möjligt för ”det okända landslaget” att uppleva VM men också till att synliggöra fotbollsspelare med utvecklingsstörning och göra ”det okända landslaget” känt över hela världen. Och som Zlatan själv sagt: – Fotboll ska spelas av alla, oavsett kön, handikapp eller inte”·

Skickade tacktal

Zlatan hade själv inte möjlighet att närvara på galan i Blå hallen i Stockholm i lördags men skickade en videohälsning som spelades upp på galan.

– Hejsan allihopa! Ett stort tack för det här priset. Jag är väldigt glad och stolt. Den får plats bland alla mina andra priser. Men jag är ännu gladare att jag kunde skicka i väg Det okända landslaget till VM i Brasilien med tanke på att jag själv inte fick spela VM så det blev mitt personliga VM så ett stort tack till allihopa och hoppas alla har det bra och lycka till med allt, sa Zlatan i klippet.

FAKTA

Det här är FUB

”FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. FUB står för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Vi är drygt 25 000 medlemmar i cirka 150 lokalföreningar runt om i landet. Vi arbetar med intressepolitiskt påverkansarbete, nationellt, regionalt och lokalt inom viktiga områden som rör barn, unga och vuxna. Sedan 1956 har FUB kämpat för personer med utvecklingsstörnings rättigheter. Alla ska ta plats i samhället, alla ska synas, höras och delta på sina villkor. Inom FUB finns sektionen Klippan. Där driver personer med utvecklingsstörning sina egna frågor och träffar nya vänner.”