”Långt över gränsen – han bör be om ursäkt”

Inledde Danmark-jobbet med att hänga ut landsman

FOTBOLL

Åge Hareide har hamnat i blåsväder hemma i Norge.

Detta efter att han gett målvakten Thomas Myhre skulden för att Norge – under Hareides ledning – missade EM 2008.

–  Som ledare borde han kanske se sig själv i spegeln, säger Myhre till Dagbladet.

I går blev det officiellt att Åge Hareide tar över som förbundskapten för det danska landslaget. Norrmannen – som gjort succé i Malmö FF – presenterades av det danska fotbollförbundet vid en presskonferens i går.

Det Hareide sade vid presskonferensen har lett till starka reaktioner i Norge.

”En målvakt utan armar”

Det var när Hareide berättade om sin sejour som norsk förbundskapten mellan 2004 och 2008 som han i princip gav målvakten Thomas Myhre skulden för att Norge inte kvalificerade sig för EM 2008.

– Vi hade århundradets möjlighet att ta oss till EM-slutspelet. Vi gjorde upp med Grekland om andraplatsen i gruppen, där två lag gick vidare. Mot Turkiet ledde vi 2-0, men vi hade en målvakt utan armar. Ja, det är brutalt att säga det men de mål vi släppte in släpper han normalt inte förbi sig. Det var en katastrof och förstörde våra chanser. Hade vi vunnit den matchen hade vi tagit oss till EM, sa Hareide enligt norska Dagbladet.

”Dåligt stil”

Myhre är förstås långt ifrån nöjd över det Hareide sade till de danska journalisterna.

– Han borde låta bli att komma med det där åtta år senare, och som ledare borde han kanske se sig själv i spegeln. Men jag vill inte sjunka ner på samma nivå. Min prestation i den matchen var en del i det hela, och så var det andra delar som också var med och avgjorde. Jag menar att Hareide borde fokusera på att själv ta sitt ansvar, och så får jag stå för det jag gjorde. En vuxen man som varit i branschen såhär länge borde stå upp för sina egna prestationer, säger Myhre till Dagbladet.

En annan tidigare norsk landslagsman, Erik Thorstvedt, går längre i sin kritik mot Hareide.

– Det är långt över gränsen. Vad hände med ”Vi vinner som ett lag och vi förlorar som ett lag”? Det är dålig stil och han bör be om ursäkt, skriver Thorstvedt i ett sms till Dagbladet.