”Längesen man var så glad att se landslaget”

Tillbaka till Lagerbäck-fotbollen – då hyllas man av gamla stjärnorna

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
NYA ledare Förbundskapten Janne Andersson och lagkapten Andreas Granqvist i samspråk under gårdagens träning. I kväll möter Sverige Ungern i en träningsmatch på Groupama Arena i Budapest.
FOTBOLL

BUDAPEST. Tillbaka till Lagerbäck-fotbollen.

Då är Lagerbäcks gamla favoriter lyriska över det nya landslaget under Janne Andersson.

– Det var allt för längesen man var så glad över att se landslaget, säger Kennet Andersson.

”Ett starkt kollektiv med tydliga idéer. Då har Sverige chans att slå alla lag”, twittrade Tobias Linderoth efter matchen mot Frankrike.

Han fick omedelbart en retweet av Erik Edman.

”Trots förlusten har Sverige visat att det visst finns en framtid även utan Zlatan. Var länge sedan det var så roligt att se landslaget spela!”, twittrade Niklas Alexandersson.

Och hemma i tv-soffan satt Kennet Andersson och njöt:

– Det var allt för längesen man var så glad över att se landslaget.

Janne Andersson har byggt laget bakifrån, fokuserat på kollektivet, satt en klar struktur och gett spelarna tydliga roller.

Det påminner väldigt mycket om en ex-förbundskaptens sätt att bygga landslaget på – som också är med landslaget som Anderssons mentor.

– Det är Lagerbäck-inspirerat, konstaterar Erik Edman.

”Vet exakt vad de ska göra”

Då njuter Lagerbäcks gamla nyckelspelare och hyllar Janne Andersson.

– Det Janne framför allt har gjort jättebra är den nyktra bilden av ”vad kan jag påverka nu, på några få träningar” i stället för att fokusera på att utveckla något jävla spel offensivt. Det får man lite lämna över till spelarnas individuella skicklighet, säger Edman.

– Vi hade framgångar och vår styrka var kollektivet men vi hade också bra spelare på världsnivå, spelare som kunde avgöra matcher. Vi jobbade tillsammans som ett lag, vilket man gör nu också, säger Linderoth.

– De vet exakt vad de ska göra, precis som vi gjorde under Lagerbäck. Med ett bra försvarsspel på internationell nivå har du alltid möjligheten att vinna matcherna. Det var det som gjorde att vi kunde slå England och sådana lag även om de på papperet hade mycket bättre spelare, säger Alexandersson.

Men ingen av dem vill rikta direkt kritik mot Erik Hamrén.

– Under Hamrén upplevde jag att man skulle spela en mer kontrollerande fotboll och det tycker jag inte att han hade material till riktigt, säger Edman.

Kennet Andersson:

– Det har funnits en låsning. Nu verkar det med relaxat, mer glädje hos killarna.

Målskyttet stora utmaningen

Påverkar det att Zlatan Ibrahimovic har slutat?

– O ja, och det är inget konstigt i det. Sverige spelade många bra matcher med honom också förstås, men sen fanns det tillfällen när det kändes som att de andra spelarna ville lämna bollen till Zlatan och när det inte gick var det för sent för att fatta nästa beslut. Det låste sig, det var stor skillnad med Zlatan på planen.

Alexandersson:

– Visst, fotboll ska vara underhållande men det ska ge resultat också. Det går inte bara säga att man ska spela som Barcelona eller Spanien och så får man 4–0 i baken. Det här är rätt ända att börja i.

Jakob Johansson blir glad när han får höra om lovorden från de gamla landslagsstjärnorna.

– Det är spelare som man tittat på genom sin barndom och känner väl till och det är stort att de tycker så, säger mittfältaren.

Även om anfallsspelet imponerade mot Frankrike är de gamla landslagsstjärnorna överens om att den stora utmaningen framöver ligger i målskyttet.

– Det är där Zlatan saknas mest, att sätta dit bollen när chansen dyker upp, säger Alexandersson.

– Man har visat att det finns möjligheter men man måste kunna avgöra. Vi, på vår tid, hade matchvinnare i spelare som Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, säger Linderoth.

* TV12 19.45: Ungern-Sverige (träningsmatch)

FAKTA

Fyra gamla landslagshjältar om det nya landslaget

Tobias Linderoth

– Ett starkt kollektiv med tydliga idéer. Då har Sverige chans att slå alla lag.

– De spelar en intressant fotboll som passar svenska landslag bra. Man bygger på kollektivet och har ett bra försvarsspel, vilket alltid varit vår styrka och klarar dessutom av att ha ett bra anfallsspel mot ett lag som Frankrike.

Kan laget nå VM?

– Jag hoppas och tror det. Frankrike blir etta, men den finns det en bra möjlighet att ta platsen bakom.

Niclas Alexandersson

– Det fanns en energi i laget som gjorde att det var roligt att se matchen, vilket man inte känt på ett tag.

– De vet exakt vad de ska göra, precis som vi gjorde under Lagerbäck. Med ett bra försvarsspel på internationell nivå har du alltid möjligheten att vinna matcherna.

Erik Edman

– Det Janne framför allt har gjort jättebra är den nyktra bilden av ”vad kan jag påverka nu, på några få träningar” i stället för att fokusera på att utveckla något jävla spel offensivt. Det får man lite lämna över till spelarnas individuella skicklighet.

– Under Hamrén upplevde jag att man skulle spela en mer kontrollerande fotboll och det tycker jag inte att han hade material till riktigt.

Kennet Andersson

– Det var en stark försvarsinsats, men det nöjde sig inte med det utan var coola med bollen och vågade spela. De vågade hålla i och spela sig ur svåra situationer

– Det har funnits en låsning. Nu verkar det med relaxat, mer glädje hos killarna.

Kan de klara sig till VM?

– De har fått en jäkla bra start och, bortsett resultatet mot Frankrike, en bra utdelning. Men jag måste säga att matchen mot Frankrike var bättre än jag kunde ana och tro. När de stod upp mot Frankrike finns möjligheterna för att lösa det.

ATT HÅLLA KOLL PÅ:

Kristoffer Nordfeldt

Bänkade Swansea-keepern fanns inte ens med från början i truppen utan kallades i efter Karl-Johan Johnssons skada och får nu spela

mot Ungern. Detta trots att AIK:s Patrik Carlgren var tredjemålvakt. Janne Andersson motiverade det med att de har koll på Carlgren.

Samba-Sam

Tekniska, spelskicklige Sam Larsson får chansen till vänster på mittfältet. Han lär inte konkurrera ut Emil ”Foppa” Forsberg även om han gör en stormatch, men kan slå sig in som bra alternativ om ”Foppa” skulle saknas.

Anfallarna

Sveriges anfallare famlar fortfarande efter kylan i straffområdet. Nytt par mot Ungern, ska Isaac Kiese Thelin och Christoffer Nyman

ta chansen? Högst osäkert.