Janne: ”Jag tar ut de spelare som är bäst”

Andersson i höstens sista presskonferens

FOTBOLL

BUDAPEST. Det är viktigt hur spelarna i landslaget uppträder.

Det betonar Janne Andersson gång på gång.

– Jag ser mig själv som konstnär och när det är match är det vernissage, säger förbundskaptenen på höstens sista presskonferens.

Här pratar Andersson också om petningen av Patrik Carlgren, Victor Nilsson Lindelöf som lagkapten, smärtan över förlusten mot Frankrike och kritiken mot att han och assistenten tar ut sina gamla spelare.

Det är morgonen efter matchen mot Ungern.

På hotell Hilton i Budapest håller Janne Andersson sin sista presskonferens i år efter en hektisk höst som ny förbundskapten.

Det är lite strul med mikrofon och högtalare till en början.

– Jag pratar lite högre i stället. Så skiter vi i den här. Jag orkar inte, säger han och stöter undan mikrofonen.

Ämnena och frågorna är många och skiftande. Vi kastar oss över dem direkt.

Andersson brukar betona hur viktigt det är hur spelarna i hans landslag uppträder – både på och utanför plan.

Varför är det så viktigt?

– Jag brukar uttrycka det lite högtravande på föreläsningar och så, men som tränare ser jag mig själv som konstnär och när det är match är det vernissage. Folk som går dit ska få se något, mer än bara en bra passning. Kan man se ett lag som tillsammans visar något i form av löpvilja och attityd, som visar det för motståndare och publiken så tycker jag det är viktigt. Gör man det tillsammans stärker det den egna känslan i gruppen och då presterar man bättre. Det hänger ihop – hur man uppfattas både på och utanför plan. Så bildar man lag för mig.

”Jättebesviken på det”

Hur har spelarnas gensvar varit?

– Det har varit ett jättestort gensvar. Det visar de både på planen och när vi reser tillsammans och har genomgångar. Hittar man en gemensam ram till hur man förhåller sig till varandra så fokuserar man på rätt saker.

Förlusten mot Frankrike smärtar fortfarande.

– Jag är fortfarande irriterad över den här matchen i fredags. Den gör fortfarande ont och kommer att göra det ett tag till.

– Tittar man objektivt på det skulle vi haft ett kryss. Då hade Frankrike haft två poäng mindre och vi en poäng mer, och det är en jätteviktig del i det här. Det hade varit ett annat läge med sex matcher kvar. Det gör ont i sig.

– Vi gör en enastående match när man tittar tillbaka på den.

Vad gör mest ont – de missade chanserna eller domarinsatsen?

– Det är en blandning. Vi hade fler vassa chanser än vad de hade. Sen linjemannen där... jag är jättebesviken på det. Det är ju ingen värdering eller bedömning där utan han är offside och då ska det vinkas av.

”Ingår i jobbet att göra dem besvikna”

Patrik Carlgren var den ende i hela truppen som inte fick någon speltid alls under samlingen. Efter matchen i går uttryckte AIK-målvakten hur ”sjukt besviken” han var av att ratats för Kristoffer Nordfeldt, som inte ens var med i truppen när samlingen började.

– Hade han inte varit besviken hade jag varit besviken. Det ingår i jobbet att göra dem besvikna i bland. Jag har full respekt för hans besvikelse, säger Andersson.

– Jag kunde räkna ut före att han skulle bli besviken. Det har jag också räknat in i uttagningen, så att säga.

Victor Nilsson Lindelöf fick ta över kaptensbindeln när han bytte av Andreas Granqvist i paus mot Ungern.

– Victor har ledaregenskaper i sitt sätt att spela och vara på plan. Jag tycker även han har det som kille, säger Anderson.

– Det var logiskt för mig i går. Praktiskt också, eftersom han bytte av ”Granen”.

– Victor har utstrålning, pondus och en förmåga att göra andra bra. Det är lagkaptensstuk på det.

Är han vicekapten nu?

– Det beror på vilka som är med. Spelar Marcus Berg skulle han nog vara det. Det finns några stycken som kan ta en bindel och det är också ett gott tecken för ett lag.

”Tar ut de som är bäst”

Påfallande många spelare i det nya landslaget har haft antingen Andersson eller hans assistent Peter Wettergren som klubbtränare i antingen Norrköping, Elfsborg eller FC Köpenhamn.

När Andersson tog ut Linus Wahlqvist som högerback som ersättare för skadade Mikael Lustig fick han en viss kritik för att 20-åringen, om han själv tog fram i Norrköping, gick före mer etablerade spelare.

– Jag tar ut de spelare som är bäst, som jag tror mest på. Var de är ifrån har mindre betydelse för mig. Linus är med för att han är bra. Han är bra redan nu och jag tror att vi har en riktigt bra spelare på gång i Linus.

Det är många från Elfsborg också?

– Det får du ta med Wettergren. Han håller på att fjäska in dem hela tiden, skojar Andersson.

Men vilken risk finns det att man fastnar för spelare som man jobbat med och som man haft en annan relation till?

– Du har en poäng i att man ska vara medveten om det. Men det ska heller inte vara en belastning för de spelarna. Det är ungefär som att ha sin egen son i laget. Det är en balansgång.

– Jag lyssnar mycket på mina kolleger, på vad de säger. Framför allt Peter men också Maths Elfvendahl (målvaktstränare) och Lasse Lagerbäck när vi kommer till lag- och trupputtagningar.

– Kanske finns det en risk. Men det har varit självklara val för mig i de jag har gjort, säger Andersson.

Där är presskonferensen över. Andersson småsnackar lite med journalisterna på väg ut ur salen. Sedan väntar ett utvärderingsmöte med alla de andra ledarna innan planet lyfter hem mot Sverige för lite vintervila.