Thunebros skada – ett mysterium

Landslagsstjärnan akut röntgad: I sämsta fall är det en fraktur

FOTBOLL

Helsingfors. Skadan är ett mysterium.

Läkarna har videogranskat varenda detalj i Sara Thunebros fall utan att förstå varför stjärnbacken har ont i bröstet.

I morse skickades hon till en privatklinik för magnetröntgen.

Foto: Foto: ULF HÖJER
Har ont I matchen mot England åkte Sara Thunebro på en smäll och har nu problem med bröstet. Men trots flera undersökningar vet läkarna fortfarande inte vad det är som är fel.

Situationen finns på film:

I slutet av matchen går Sara Thunebro in i en närkamp med engelskan Karen Carney och dunsar i backen. En bår bärs dit, men svenskan behöver den inte utan hjälps upp och fullföljer.

Efteråt har Thunebro klagat på smärtor

i bröstet, men läkarna hittar inget tydligt fel. Förbundskaptenerna förstår inte ens hur skadan har uppstått.

Ska lösa gåtan

– Vi har granskat det här väldigt, väldigt noga: om hon får en träff eller ett slag. Men det ser bara ut som att hon vobblar, ramlar på rumpan och trycks ihop litegrann, säger Thomas Dennerby.

Nu går läkarna till botten med gåtan.

I tisdags vände de sig till Uefa för att få specialisthjälp och i morse fördes Thunebro till en privatklinik i Helsingfors. Där magnetröntgades hon för att besvara vad bröstsmärtan beror på.

– I sämsta möjliga fall är det en fraktur, eller flera, på revbenen. Men det ser inte ut så och förloppet talar inte för det. Det finns ju också muskler i bröstkorgen och mjukdelar, som hud och underhud. Det skulle kunna vara en blödning, som en lårkaka i bröstkorgen, säger landslagsläkaren Johan Leanderson.

I morgon spelar Sverige kvartsfinal mot Norge, så i dag vid lunchtid kör de sista träningspasset. Tills dess ska Thunebro ha fått resultatet från sin röntgen – och är det positivt kommer hon att delta.

”Onödigt att riskera saker”

Det tror Johan Leanderson.

– Thunis låg ner och hade ont och var mörbultad, men jag räknar med att hon ska kunna träna i morgon, säger han.

Kommer hon ta det lugnare än de andra för att eventuellt kunna gå hårdare i matchen?

– Ja, så kan man säga. Det är onödigt att riskera saker på träning, men vi måste ändå känna att det håller.

Sex namn i startelvan har skadebekymmer. Hur mår ni, egentligen?

– Man kan säga att det är två tredjedelar av truppen som får någon behandling, de har ont någonstans. Så förra matchen blev tuff och vi är glada att ha en extra vilodag.

FAKTA

Det svenska skadeläget

Sara Thunebro

Problem: Smärta i revben.

Dagsform: Osäkert – både vad som hände och när det löser sig. Ny undersökning väntar i dag, då ska smärtan utredas.

Sara Larsson

Problem: Känning i låret

Dagsform: Läkarna vill inte kalla det skada, men mittbacken har inte kunnat spela för risken att något större rivs upp. Nu blir hon piggare för varje dag, men är knappast aktuell för Norgematchen.

Nilla Fischer

Problem: Hälsporre.

Dagsform: Smärtan i hälen går inte totalt över, har ändå varit beredd på spel hela EM. Hoppade in de två första matcherna, nu vill Dennerby spara henne till de viktigaste ögonblicken.

Lotta Schelin

Problem: Migrän/ond fot.

Dagsform: Behandlas en timme varje dag. Klagar aldrig, men behöver samtidigt tejpa foten noggrant och behandlas med nålar och piller för att behandla huvudvärken och nackproblemen.

Kosovare Asllani

Problem: Öm rygg.

Dagsform: Fick ett knä i ryggen mot England och byttes senare ut. Har klagat på smärtan, men är inte i behov av någon avancerad behandling.

Therese Sjögran

Problem: Blåmärke över knät/ond fot.

Dagsform: Beskriver det själv som ”en lårkaka på knät”. Efter en ruggig krock mot England kom båren fram, men Sjögran spelade vidare och kommer, enligt Leanderson, ta det lugnt på träningen men vara i form till matchen.