"Avgå, Dennerby!"

Majoriteten av Sportbladets läsare vill se en ny förbundskapten

FOTBOLL

HELSINGFORS. Nytt fiasko för svenska damlandslaget.

Nu vill 70 procent av sportbladet.se:s läsare att förbundskapten Thomas Dennerby avgår.

Men Dennerby har inga planer på att lämna sin post frivilligt.

– Nej, jag tänker inte avgå, säger han.

Thomas Dennerby blev assisterande förbundskapten i januari 2005 och tog i juli samma år över som huvudansvarig efter Marika Domanski Lyfors. Efter EM-semifinalen 2005 har Sverige stapplat upp misslyckanden under Dennerbys ledning.

2007: Utslaget i gruppspelet i VM.

2008: Utslaget i OS-kvartsfinal.

2009: Utslaget i EM-kvartsfinal.

”Skäms att vara svensk”

Nu vill sportbladets läsare se en förändring. På frågan ”Ska Thomas Dennerby avgå som förbundskapten?” svarar 70 procent – sju av tio – JA.

”Nu måste Dennerby bort. Han är ansvarig för ett lag som underpresterat sedan 2005”, skriver signaturen LasseLucidor.

”Alla spelare var mer eller mindre dåliga första halvlek men den sämsta, Lotta Schelin, får spela matchen ut. Nej, ut med Dennerby och in med nya fräscha tankar”, skriver signaturen Martin.

”Har väl sällan sett ett så lamt landslag i fotboll som det svenska nyss i kvartsfinalen i EM. Det är så man skäms att vara svensk. Riktigt pinsamt. Och man undrar verkligen varför svenska landslag nästan alltid underpresterar i stora sammanhang och när det verkligen gäller. Jag tror att det är den svenska "bortskämdheten" som lyser igenom”, skriver signaturen Pompes Husse.

”Upp till styrelsen”

Thomas Dennerby förlängde i maj sitt kontrakt. I första hand över VM i Tyskland 2011, men med en öppning för OS i London 2012 om Sverige går dit.

Han har inga planer på att lämna självmant.

– Nej, jag tänker inte avgå. Det är upp till förbundsstyrelsen om jag ska sitta kvar, men jag vill fortsätta, säger han.

– Sedan jag och Lilie (Persson) tog över laget har vi genomgått en generationsväxling och ändå har vi hållit kvar Sverige på plats fyra, fem på världsrankingen och slagit de bästa.