Sågas av läsarna

Kravet: Avgå Svaret: Vill inte

Foto: Foto: ULF HÖJER
Vill inte avgå 72 procent av Sportbladets läsare vill att Thomas Dennerby avgår efter EM-fiaskot.
FOTBOLL

Helsingfors. Läsarna vill att han slutar efter fiaskot.

Själv skyller Thomas Dennerby på otur och har trots förlusten bestämt sig:

– Jag vill inte avgå, säger förbundskaptenen.

I våras skrev Thomas Dennerby på ett nytt kontrakt med landslaget. Efter 1–3 mot Norge har mer än 10 000 läsare tyckt till om förbundskaptenens framtid och nästan tre fjärdedelar vill ha bort honom.

Dennerby bryr sig inte alls.

– Så här är det: jag trivs väldigt bra på mitt jobb. Jag tycker att jag och Lilie (Persson, assisterande), tillsammans med resten av ledarna, har gjort Sverige till ett av de bästa landslagen. Trots ett generationsskifte har vi hela tiden legat trea eller fyra på rankningen och vi har slagit de stora lagen, säger han.

”Vi blir spända”

Dennerby fick jobbet 2005.

Han tog över efter Marika Domanski-Lyfors som bland annat låg bakom VM-silvret 2003, men har hittills inte nått några liknande framgångar. VM 2007 kraschade laget i gruppspelet, tvingades kvala till OS och åkte där ut i kvarten.

Nu i EM underpresterade Sverige igen och Dennerby förklarar förlusten med oflyt, ramträffar och självmål. Men han har hittat ett område att förbättra:

– Den lilla biten vi har kvar är att få spelarna att prestera som bäst när det gäller som mest. Jag är mycket mer besviken på den här matchen än kvartsfinalen mot Tyskland i OS, säger han.

Hur tänker du nu?

– Klart att jag alltid måste rannsaka mig själv. En av bitarna som coach är, förutom att lära spelarna att spela fotboll, att få dem avspända.

Vad kunde du ha gjort annorlunda?

– Det sätter jag mig och funderar på nu. Inget snack om att vi var fruktansvärt laddade, kanske för laddade. Direkt när de får första målet kanske de där bilderna målas upp att ”allt annat än att vi vinner är totalt fiasko”. Då åker axlarna upp och vi blir spända.

Vad händer, kommer du att avgå?

– Det får du prata med fotbollförbundets styrelse om, men jag vill inte avgå.