Sverige vill få dam-EM i fotboll

”Varje spelares dröm”

FOTBOLL

Sverige vill arrangera EM i damfotboll 2013. Svenska fotbollförbundet har lämnat in en intresseanmälan till Europeiska fotbollsförbundet, Uefa.

Även Bulgarien, Holland, Polen och Schweiz har anmält sitt intresse.

Thomas Dennerby.

– För svensk fotboll och för Sverige som land är det viktigt att få stora internationella idrottsevenemang. För SvFF:s del är 2013 ett strategiskt årtal. Antingen blir detta en milstolpe på vägen mot det ännu större mästerskapet 2016 (herr-EM), eller så blir det ett bra avstamp för framtiden, säger generalsekreteraren Sune Hellströmer till förbundets hemsida.

Sverige har tidigare varit värd för två dammästerskap, VM 1995 och EM 1997.

– Det är varje spelares dröm att få spela ett mästerskap på hemmaplan och en framgång i ett sådant mästerskap skulle skapa otroliga möjligheter för svensk damfotboll i framtiden, säger damlandslagets förbundskapten Thomas Dennerby.

Hellströmer tror också att ett nytt mästerskap på hemmaplan skulle ge möjlighet till ytterligare utveckling av svensk damfotboll.

– Det kan få ringar på vattnet-effekter även för framtida VM och OS, säger han.

– Efter sommarens U21-EM vet vi också att det ute i landet finns ett stort intresse av att bli värdkommun för nya stora fotbollsarrangemang, säger Hellströmer vidare.

TT