Skön seger för Sverige i VM-kvalet

Besegrade Wales

FOTBOLL

Snö, regn, hagel, hård vind, lervälling – trots usla förhållanden lyckades Sveriges fotbollsdamer producera fyra mål och besegra Wales borta med 4–0 i onsdagens VM-kval.

Segern innebär att Sverige har en klar ledning i sin VM-kvalgrupp trots att hälften återstår.

Jessica Landström.

Sveriges fotbollsdamer ångar vidare på den långa vägen mot VM i Tyskland 2011.

Wales damer försökte och gjorde bra motstånd i en halvlek.

Vädrets makter stoppade också svenskorna i en halvlek. Sedan såg Nilla Fischer, Linnea Liljegärd, Anna Paulsson och Jessica Landström till att Sverige rann i från till en odiskutabel seger.

– Kul att de båda inhopparna Nilla Fischer och Linnea Liljegärd fick göra 1–0 och 2–0, sade förbundskapten Thomas Dennerby i telefon till TT.

– Annars finns det inget bättre sätt att beskriva den här matchen än att det var en arbetsseger. Det bara smattrade mot ansiktet, till slut var planen rena lervällingen.

”Ser verkligen bra ut”

Inför drygt 500 åskådare i Broughton var det till slut svensk fysik som banade vägen mot ännu en trepoängare.

Bara gruppsegraren går vidare till nästa steg på vägen mot VM. Och efter fyra av åtta kvalmatcher ska det mycket till om Sverige ska tappa tätpositionen. Med full pott, tolv poäng, är Sverige fem poäng före tvåan Belgien – som har spelat två matcher mer. Tjeckien är trea och närmaste lag med lika många spelade matcher som Sverige. Men Tjeckiens poängskörd är bara hälften mot Sveriges, sex.

– Vinner vi mot Tjeckien i nästa match ser det verkligen bra ut, sade Dennerby.

Sverige möter Tjeckien på hemmaplan den 19 juni.

I höst väntar play off för de åtta gruppsegrarna, där de fyra segrarna går till VM nästa år, medan förlorarna går in i ett nytt kvalspel.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM