Sverige sågas av förbundspampen

”Det här ska vi vinna”

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

GÖTEBORG. Bara oavgjort och mållöst hemma mot 24:e rankade Tjeckien.

Då kritiserades det svenska damlands­laget av förbundsstyrelsens Susanne Erlandsson.

– Det här ska vi vinna, säger hon.

Det svenska damlandslaget skulle ”bara” vinna över Tjeckien och skaffa sig ett läge för att i nästa VM-kvalmatch på onsdag avgöra gruppen.

Men Sverige lyckades inte göra mål (två bollar var inne, men dömdes bort för offside).

Spelövertaget på Gamla Ullevi var stort och chanserna fanns, men inte skärpan.

Efter matchen var besvikelsen och kritiken omfattande.

”Känns inte bra”

– Vi ska såklart vinna en sådan här match. Sådana här lag backar hem och försvarar sig hårt. Vi har varit i sådana här lägen tidigare, men då har det löst sig så detta var annorlunda, säger lagkapten Caroline Seger.

– Klarar man inte av att göra mål med ett sådant spelövertag så är man besviken. Det var länge sedan jag kände en sådan här besvikelse, säger landslagets förbundskapten Thomas Dennerby.

Och i spelargången efter matchen stod Susanne Erlandsson, vice ordförande i Svenska fotbollförbundets styrelse och ordförande i Elitföreningen Damfotboll, och skakade på huvudet.

– Laget ska vinna detta. Det är bara att titta på rankingen. Har man en högre kvalité på fotbollen som vi har, vi har kommit längre än vad Tjeckien har, ska vi vara tillräckligt bra för att vinna en sådan här match även om vi inte spelar på topp. Det känns inte riktigt bra att vi inte gör det, säger hon.

Sverige rankat fyra i världen visste att Tjeckien (24:a) skulle möta upp med ett kompakt försvarsspel. Att flera av de tjeckiska spelarna maskade kom inte heller som en överraskning.

Skärpan saknades

Men i stället för distinktion spred sig frustration.

– Vi skapade mängder med chanser, men skärpan i avsluten fanns inte. Ju längre tiden gick blev Tjeckien starkare och fick mer energi, säger Caroline Seger.

– Våra tjejer spelade med hjärtat, säger den tjeckiska förbundskaptenen Vladimir Hruska.

Svenska damlandslaget har vunnit 21 kvalmatcher i rad, men sviten är nu bruten.

Susanne Erlandsson vill inte se en tendens.

– Det hoppas jag verkligen inte, säger hon.

Är du förvånad?

– Ja, lite förvånad är jag. Vi är så mycket bättre än de lägre rankade nationerna och det måste vi visa ute på planen. Vi måste anstränga oss ännu mer, de andra lagen kommer ikapp.