VM-kvalet är helt horribelt – dra ner på antalet lag, Fifa

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
”Parodi” Sverige vann med 17–0 mot Azerbajdzjan ­ i VM-kvalet i juni – en parodi enligt Sportbladets expert Elin Ekblom Bak.
FOTBOLL

Fifa har tänkt helt fel när man satt ihop nya regler för VM-kvalet. Nu har det blivit helt horribelt, tycker Sportbladets krönikör Elin Ekblom Bak och lanserar sin idé om hur kvalspelet bör se ut i framtiden.

Elin Ekblom Bak.

I helgen säkrade det svenska damlandslaget segern i kvalgruppen till 2011 års VM i Tyskland. En helt betydelselös sista kvalmatch återstår. Man hade två matcher på sig att plocka hem den sista behövda poängen.

Och skulle man inte klarat det, så hade man 22 plusmål upp på näst jagande land. Man kommer sluta som överlägsen gruppsegrare.

Låt mig få presentera kvalet till nästa års VM. Europa har 4,5 platser att fylla. 41 lag har således lottats in så jämnt det går i åtta grupper. De åtta gruppsegrarna går till en avgörande play-off runda där man lottas för möte två och två. De fyra vinnande länderna tilldelas en plats i VM.

De fyra förlorande play-off lagen får en sista chans. De spelar mot varandra, och vinnaren får slut­ligen möta ett lag från Concacaf-regionen (nord-/centralamerika/karibien) om den sista VM-platsen (därav den halva platsen ovan). Hänger ni med? Jag gör det knappt.

För det har blivit helt horribelt. Det här kvalandet, slutspelandet och olika grupper kors och tvärs. Så många som möjligt ska ha chansen, gärna hela tiden. Och till slut har det blivit för mycket av det ­goda och känns bara ointressant. Inte konstigt att idrottaren själv ­ibland har svårt att tända till.

Många alldeles för dåliga

Jag kan i viss mån förstå det när det handlar om idrotter där många är ganska jämnt bra. Och där det finns stora tv, reklam och biljettintäkter att hämta.

Jag kan dock inte förstå det när det inte finns det. Och vad gäller damfotboll är tyvärr fortfarande för många länder alldeles för dåliga. Och då blir det bara parodi. Och slöseri med pengar och energi.

För vad annat kan man säga när Line Røddick Hansen, Tyresös danska landslagsback, sjunker ner bredvid en hemkommen från VM-kvalandet. Och man frågar hur det gick. ”Tja, vi åkte till Georgien, vann med 7–0, men borde vunnit med 15”. ­Eller när Kirsten van den Ven, Hollands ytterfältsess, på min andra sida konstaterar samma slutresultat efter sin borta­match i Makedonien.

Och skummar man nu igenom de åtta kvalgrupperna, så är det just ett eller två lag som är helt överlägsna. Resten har aldrig ens varit nära.

Inga sportsliga belägg

Nä, jag tror Fifa har tänkt helt fel i det här fallet. Utan att veta den riktiga anledningen till varför man utökade antalet kvalande länder från förra VM-slutspelet (25 fick kvala till VM 2007), så kan man konstatera att det inte finns varken sportsliga eller ekonomiska belägg för det än.

Snarare skulle färre kvalande lag vara mer positivt.

Sätt ihop de 16 bästa lagen, i fyra grupper. Många täta och spännande matcher. Utvecklande för alla. Och låt gruppvinnarna, härligt traditionellt, vara direkt kvalificerade.

För ska vi fortsätta visa att damfotboll är något att ta på riktigt allvar, så kan vi inte låta Sportspegeln eller Sporten visa när Sverige vunnit mot Azerbajdzjan med 17–0.

Då blir det bara parodi.

FAKTA

DE ÄR VIKTIGAST FÖR LANDSLAGET

1. Therese Sjögran. Den överlägset mest rutinerade spelaren i dagens landslag. Blir fortfarande bara bättre och bättre.

2. Caroline Seger. Lagkaptenen som dominerar i sitt klubblag i USA. Såväl viktig speldirigent på mitten som målgörare.

3. Sara Thunebro. Tvåfotad, ­modern ytterback med giftiga inlägg. En viktig kugge i anfallsspelet.