”USA är rädda för oss”

Sverige mot världsettorna i VM: ”Viker oss inte”

FOTBOLL

Sverige lottades mot världens bästa lag i VM.

Den matchen fruktar framför allt USA, om man får tro landslagets Linnea Liljegärd.

– Vi ska inte vika ner oss. De är rädda för oss, säger hon.

Foto: AP
Pia Sundhage skakade på huvudet när hennes USA för tredje gången i rad lottades mot Sverige i VM.

På lunchen inför lottningen pratade Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby med USA:s Pia Sundhage. Båda hoppades slippa den andre i gruppspelet.

Timmar senare hade bollarna snurrats runt och dragits. USA fick världssexan Nordkorea, debutanten Colombia – och Sverige.

– Jag satt hemma och svettades framför lottningen. Jag är glad att vi inte hamnade i grupp A (med Tyskland, Kanada och Nigeria), men vår blir jättetuff också. Det finns andra som ser lättare ut, säger Linnea Liljegärd.

Det här blir tredje VM-slutspelet i rad som Sverige har USA och Nordkorea i gruppen. Man har inte tidigare mött Colombias a-lag, men åkte ut mot deras 20-åringar i sommarens VM.

– Det är en svår och tuff grupp utan tvekan. Colombia är helt klart det lag vi har sämst koll på. Nordkorea är ju rätt svåra att spionera på, om man säger så. Så vi får studera dem vart fjärde år, säger Dennerby.

Bara vunnit tre möten

Linnea Liljegärd har klart mest respekt för USA. Världsettorna har förkrossande statistik mot Sverige: bara tre av 27 matcher har slutat med förlust.

Men Liljegärd ser brister.

– De imponerande inte jättemycket när de kvalade in till VM. Fast de är ett mästerskapslag också som får fram det lilla extra, säger hon.

Vad blir nyckeln?

– Vi vet att de är lika rädda för oss som vi är för dem. Jag tror att vi behöver gå ut och köra och visa att vi inte ska vika ner oss. Går vi inte in och visar det direkt kör de på och är sjukt bra.

Är de rädda för er?

– Ja, de är rädda också. Så går vi in och visar att vi ska vinna får de problem.

Förbättra förberedelser

Den amerikanska uppladdningen skiljer sig från den svenska. Medan allsvenskan rullar på ska USA samlas månader i förväg och leva som ett klubblag. Liljegärd vill inte ta till ord som ”orättvist”, men tycker att Sverige måste förbättra förberedelserna mot hur det var i EM senast.

– Några dagar till än vid EM behövs. Det var lite tajt. Nu kommer vi nog ha långt i från som USA och Tyskland, men lite längre. Och det är svårt att säga om jag är avundsjuk på USA.

ARTIKELN HANDLAR OM