Göranssons solo knäckte Norge

”En stabil insats”

Foto: Bildbyrån.
Antonia Göransson.
FOTBOLL

Svenska damlandslaget i fotboll vann årets första landskamp. Det blev 2–0 mot Norge i spanska La Manga.

– En väldigt stabil och riktigt gedigen insats. Vi släpper faktiskt inte till någon riktig målchans under 90 minuter, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby till TT.

Sverige övergav det traditionella spelsystemet 4–4–2 för att spela 4–2–3–1, ett system som det svenska damlandslaget bara använt sig av några gånger tidigare. Den starka insatsen mot Norge kan leda till att spelsystemet blir Sveriges primära på OS i sommar.

– Vi kommer att utvärdera det noga efter varje match. Efter den här matchen känner jag att vi öppnat upp för systemet ännu mer och om allt slår väl ut och om vi kan finputsa det är det ingen omöjlighet. Vi kommer köra det under Algarve, men när det gäller OS är det för tidigt att svara på, säger Dennerby.

Sverige hade mycket boll i matchen, men hade svårt att omvandla det i målchanser.

TT: Kan det ha berott på spelsystemet?

– Jag tror det mer handlar om att så här års sitter inte de tekniska momenten helt, det är den avgörande passningen som inte sitter.

Nilla Fischer inledde målskyttet i den 20:e minuten då hon tryckte in bollen från nära håll. Antonia Göransson gjorde 2–0 fem minuter före slutet efter ett fint solomål.