Dålig start fällde Sverige mot USA

Foto: SCANPIX
Alex Morgan (till höger) jublar efter USA:s andra mål.
FOTBOLL

Ett drömmål och två tveksamma försvarsingripanden.

Det var orsakerna till Sveriges 1–3-förlust mot USA på lördagen i Halmstad.

Men en av backarna tog ett stort kliv mot OS-truppen. Umeå IK:s lagkapten Emma Berglund.

Emma Berglund landslagsdebuterade mot just USA i en träningsmatch 20 november i fjol. På lördagen fick den 23-åriga mittbacken förtroendet bredvid Stina Segerström från start på Örjans Vall.

Trots bra svenskt tryck från vänsterkanten lyckades först Abby Wambach sätta dit 1–0 efter en drömträff på halvvolley från cirka 25 minuter. Alex Morgan utökade till 2–0 efter en duell med Stina Segerström, men Morgan var för snabb och sköt enkelt in bollen.

Det märktes att det svenska försvaret stundtals var sargat. Men Emma Berglund var stundtals fläckfri i sin nionde landskamp, hennes tredje mot USA.

Svåra att möta

Utan någon pardon gick hon in och vann närkamper mot både Wambach och Morgan och tog flera andra kloka beslut.

– De är svåra och möta, jag gjorde mitt bästa. Men vi känns inte jättesamspelta i backlinjen heller och då uppstår vissa situationer som vi kunde ha löst lite bättre, säger Berglund som kom till Umeå 2006.

Sverige reducerade efter ett fint anfall genom Lotta Schelin som sköt in bollen i målvakten Hope Solos vänstra hörn.

Inhopparen Tobin Heath nickade sedan in 3–1 i inledningen av andra halvlek blev uppförsbacken för lång för Sverige.

Varit ett mål

Thomas Dennerby var nöjd med anfallsspelet mot USA, mindre nöjd med försvarsspelet. Men Emma Berglund fick berömd.

– Jag tycker att Emma gör det bra. Hon spelar väldigt moget sett till hur många matcher hon har gjort tidigare i A-landslaget. Hon spelar på en jämn och hög nivå, och det gjorde hon i dag också.

Med tanke på skadeläget på backsidan är stabila backinsatser välkomna i det svenska laget. Och Emma Berglund känner att hon är nära sitt första mästerskap.

– Förhoppningsvis är chanserna bra i alla fall. Jag tycker att jag har visat så gott jag kan. Sedan är det upp till Dennerby att ta ut truppen.

Känner du att landskamperna har blivit ditt genombrott?

– Det är klart att det blir det. Att spela i A-landslaget har ju ändå varit ett mål i min karriär. Och då vill man ju dit också.

FAKTA

Sverige–USA 1–3 (1–2)

0–1 Abby Wambach (8), 0–2 Alex Morgan (22), 1–2 Lotta Schelin (35), 1–3 Tobin Heath (56).

Sverige (4–5–1): Hedvig Lindahl – Annica Svensson, Stina Segerström (Malin Levenstad 65), Emma Berglund, Sara Thunebro – Sofia Jakobsson (Kosovare Asllani 54), Lisa Dahlkvist, Caroline Seger (Jessica Landström 90), Nilla Fischer (Johanna Almgren 71), Antonia Göransson (Marie Hammarström 54) – Lotta Schelin (Madelaine Edlund (72).

Publik: 2 752.

Linus Lindahl/TT

ARTIKELN HANDLAR OM