Drömlottning för Sverige

1 av 8
FOTBOLL

Det blev en bra lottning för de svenska damlandslaget.

Vid hemma–EM 2013 ställs Sverige mot Italien, Danmark och Finland.

– Det är en bra grupp. Det blir väldigt roligt med Danmark i öppningsmatchen, säger Caroline Seger till Sportbladet.

På fredagskvällen lottades grupperna till EM i Sverige 2013 och värdnationen fick en drömlottning. Sverige hamnade i något av en nordisk grupp.

Förutom Italien får Sverige möta Finland och Danmark.

– Det är väl en bra grupp. Jag hade hoppats på Spanien eftersom jag gärna vill möta min lagkamrat (Veronica Boquete), men i det stora hela tycker jag det är en bra grupp. Det blir väldigt roligt med Danmark i öppningsmatchen, säger Caroline Seger.

”Måste vinna mot alla”

Därmed slapp förbundskapten Pia Sundhage och spelarna bland annat Norge, England och Spanien.

– När det är lottning och mästerskap så möter man ju lag förr eller senare. Men å andra sidan är det ju fortfarande lag som vi har mött tidigare och känner till väldigt bra, det betyder ju väldigt mycket. Danmark och Finland har man stött på diverse gånger i kval och Algarve cup och i tidigare mästerskap, säger Seger.

– Det är som det är. Man ska ta sig igenom gruppen och sedan möta tuffare motstånd hela tiden. Man måste vinna mot alla för att bli bäst.

Seger tycker att det är bra balans i grupperna och det finns ingen ”Dödens grupp”, menar hon och drar paralleller till OS där Sverige mötte Japan, Kanada och Sydafrika.

– Om man jämför med den gruppen vi hade i OS var den väldigt tuff och vi tog oss vidare därifrån och blev etta. Sedan vet vi ju hur det gick där. Man ska inte säga för mycket om gruppen. Det är viktigt att få en bra start, bygga på det och jobbar på sitt självförtroende hela tiden, säger 27–åringen.

Vad säger du om motståndarna?

– Det var längesen vi mötte Italien, det var för några kval sedan och så hade vi de i EM 2009 (2–0). Italiensk fotboll, vad jag vet, är väldigt tekniskt individuellt skickliga. Ett lag som Danmark visar alltid mycket hjärta, de har yngre spelare och genomgår lite av en generationsväxling. Möter man grannländerna så brukar det komma fram lite extra, så är det ju.

– Sedan är det Finland som har en svensk tränare (Andreé Jeglertz) och han har utvecklat Finland i rätt riktning de senaste åren. De har många spelare även här i Sverige. Vi känner till dem och de känner till oss.

Avgörs på sju arenor

EM avgörs på sju olika arenor: Nya Parken, Gamla Ullevi, Arena Linköping, Örjans Vall, Myresjöhus Arena, Guldfågeln Arena och Friends Arena.

Det svenska landslaget kommer att spela sina gruppmatcher på Örjans Vall och Gamla Ullevi.

FAKTA

GRUPPERNA I EM 2013

Grupp A

Sverige, Italien, Danmark, Finland.

Grupp B

Tyskland, Norge, Holland, Island.

Grupp C

Frankrike, England, Ryssland, Spanien.

Fakta: Biljetterna till EM

Biljetterna kommer att säljas i tre kategorier – 100, 150 och 200 kronor. Priserna kommer vara samma för alla matcher i EM.

I varje kategori finns det ungdomsbiljetter för 50 kronor.

Lag med mer än tio personer kan köpa lagbiljetter i den billigaste kategorin för 40 kronor styck.

Biljettpaket kan också köpas till ett lags samtliga gruppspelsmatcher.

Biljettförsäljningen börjar den 14 februari 2013. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM