Sundhage vill EM-sparra mot killar

”Det ska smälla lite mer”

Foto: SCANPIX
Pia Sundhage.
FOTBOLL

Danmark, Finland och Italien står för motståndet i EM-gruppspelet.

Där ska Sverige vara i toppform – och vägen dit går via spel mot killar.

– Meningen är att det ska gå lite fortare, det ska smälla lite mer, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Fredagskvällens lottning inför nästa sommars fotbolls-EM gav varken en drömlottning eller mardrömslottning för det svenska damlandslaget. När alla bollar var upplockade ur lottningsskålarna i Göteborg stod det klart att Sverige får sällskap av Danmark, Finland och Italien i Grupp A.

Italien var en liten vinstlott bland de seedade lagen, där alternativen var Norge och England.

Finland och premiärmotståndaren Danmark innebär intressanta nordiska derbyn i en grupp där det tveklöst är Sverige som förväntas ta förstaplatsen.

– Jag tycker att vi ska vara favoriter, säger Pia Sundhage.

Olika spelstilar

Hon lade annars inte särskilt stor vikt vid utgången av lottningen. Men Sundhage konstaterade att det är tre lag med olika spelstilar som väntar – och att Sverige i förberedelserna troligen kommer att sparra mot spelare av det motsatta könet.

– Jag kan tänka mig att spela mot killar, och be dem spela på ett speciellt sätt, säger Sundhage.

Att matcha mot killar är vanligt förekommande på klubblagsnivå. På landslagsnivå har det däremot inte förekommit de senaste åren, även om det har hänt tidigare. Marika Domanski Lyfors – silvertränare i VM 2003 – var till exempel en varm förespråkare av att möta killar för att få upp tempot.

– Jag är så väl medveten om att antal matcher har betydelse. Det kan vara så att vi i stället för att ha en traditionell träning spelar mot killar. Så att det blir matchtempo, där det tas beslut varje sekund av spelarna. Så att man får en match till. Jag tror att det finns en viss finess i det, säger Sundhage.

Gjort det med USA

Sundhage har med framgång låtit USA:s landslag vässa spelet i matcher mot killar.

– Ibland är de för bra, och då har jag plockat bort en back så att de spelar 3–4–2. Det kan man ju inte göra i en landskamp, haha. I USA har vi spelat mot 15, 16, 17, till och med 18-åringar, säger Sundhage.

De svenska spelarna ska vila i december. Sedan är det planerat att landslaget träffas minst en gång i månaden på vägen fram mot EM som avgörs 10-28 juli. Första träffen sker på Bosön i januari, och då kan en första match vara aktuell.

– Det är lättare att hitta pojkar än att hitta ett damlag, för de bästa spelarna har ju vi i landslaget.

Carl Göransson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM