”Får respektera klubbens vilja”

Schelin missar EM-uppladdning nu – tas igen senare

Foto: Nikolai Jakobsen
Pia Sundhage med Kosovare Asllani (t v) och Lotta Schelin (t h).
FOTBOLL

Pia Sundhages EM-år har börjat – och med det kampen om att få hem spelarna till landslagsläger.

Nästa vecka reser Lotta Schelin till Japan med Lyon istället för att fysträna på Bosön.

– Vi diskuerar vad som är bäst för enskilda spelare och genom att respektera klubbens vilja hoppas jag få tillbaka det senare, säger Sundhage.

Dragkampen om nyckelspelare mellan landslag och klubblag är en återkommande historia inom toppfotbollen – och damfotbollen är inget undantag.

Ett av Pia Sundhages mål med resan till Paris var att träffa Kosovare Asllanis och Lotta Schelins båda tränare och inleda förhandlingar om spelarnas åtaganden.

På hög nivå

Nästa vecka har det svenska landslaget ett fysläger på Bosön i Stockholm – medan Lotta Schelin reser till Japan med sitt klubblag Lyon.

– Vi diskuterar vad som är bäst för Lotta och det är bättre för henne att åka till Japan och spela matcher på hög nivå med klubben. Testerna får vi göra med Lotta senare. Jag respekterar att Lyons tränare vill ha med sig henne dit, det handlar om att ge och ta, då förväntar jag mig att det blir tvärtom nästa gång och det förklarade jag för honom, säger Pia Sundhage.

Även Asllani kan missa

Även Kosovare Asllani kan komma att missa en samling med landslaget under EM-året, då landslagets och den franska ligans datum ännu en gång kolliderar.

– Vad det gäller Kosse har PSG en toppmatch (Montpellier) i januari när vi har en samling och då diskuterar jag likadant, efter vad som är bäst för Kosse i början av året.

Vad kan du få tillbaka i ett senare läge?

– Vi har ju Fifa-datum för landslagssamlingar (datum då klubbarna måste släppa ifrån sig spelare till landslag), och jag hoppas ibland att vi ska kunna samlas lite tidigare och då kommer jag att trycka lite på det här.

Är det kohandel som börjat här?

– Det är ett samarbete.

ARTIKELN HANDLAR OM