Sundhages plan inför hemma-EM

Förbundskaptenen vill möta herrar

Pia Sundhage
FOTBOLL

Genrep mot England, gärna också ett möte mot USA och matchning mot herrspelare.

Så vill förbundskaptenen Pia Sundhage se upplägget inför EM på hemmaplan nästa år.

Fotbollslandslaget inledde på torsdagen säsongens sista träningsläger ute på Bosön. Närmast ska hon ha individuella samtal med samtliga spelare. Klart är också att man som vanligt deltar i Algarve Cup i mars men redan nu har man börjat titta på motstånd till matcherna inför EM.

På önskelistan finns England och Norge och eventuellt USA.

– Jag vet att både Norge och England är intresserat. England har ett kantspel som påminner om Danmark (kommande EM-motståndare).

Norge i juni?

Ett möte mot Norge skulle i så fall äga rum på något av de av Fifa (Internationella fotbollsförbundet) sanktionerade speldatumen, 29 maj-2 juni, alternativt 15-20 juni. England skulle fungera som genrep den 4 juli innan EM börjar den 10 juli.

Om det blir ett möte mot USA beror bland annat på om Sverige lottas mot dem i Algarve Cup.

– Om vi spelar mot dem i Algarve, då hade jag hellre mött Japan.

Sedan tidigare har också Sundhage, berättat för TT att hon planerar att möta herrspelare. De planerna håller hon fast vid.

– Det smäller i närkamperna, du får distansskott att försvara dig mot och möter kvicka fötter, förklarar Sundhage för TT vilka förtjänster det finns för damlandslaget att spela med och mot killar.

Mixa lagen

Tanken är i så fall att på lägren mixa lagen med både killar och tjejer.

– Tjejerna i USA tyckte det var bra. Sedan var det många fler samlingar där än vad vi har. Här ser jag att man kan ha en del av träningen med killar och inte ett helt träningspass, säger hon.

TT: Vilken ålder och nivå ska det vara?

– Det är det svåraste. Nackdelarna är djupledslöpningarna för där hinner killarna först och drar de upp med ytterbackar är det svårt för damerna att komma ur greppet. I stället får man plocka bort en spelare för dem (herrarna) i backlinjen.

ARTIKELN HANDLAR OM