Pias order: Åk hem och träna

Hammarström får kritik för sitt fotarbete: ”Har blivit sämre”

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
Kristin Hammarström, 30 år Det nuvarande förstavalet. Reaktionssnabb och med god spelförståelse, men saknar möjligen lite hårdhet i luftduellerna.
FOTBOLL

PARCHAL. Sveriges bästa målvakt måste ”gå hem och träna” på att använda fötterna.

Det tycker Pia Sund­hage, som öppet kritiserar sitt förstaval Kristin ­Hammarström. 

– Det här får hon läsa­ nu, pang bom, men klarar­ hon inte det klarar hon ­inte av att spela EM, säger Sundhage.

Hedvig Lindahl är korsbandsskadad. Sofia Lundgren rehabiliterar sin skadade rygg. Under tiden är Kristin Hammarström självskrivet förstaval mellan stolparna.

I går stod 30-åringen mot Kina. Hon avvärjde två halvchanser men släppte in Ren Guixins volley, som uppkom efter slarv av Nilla Fischer. Efter 1–1 var det svårt att klaga på målvaktens parader, men det är å andra sidan inte Sundhages största anmärkning på henne.

”Ett jävla tillslag”

– När jag var tränare i Kif Örebro (2006) hade hon ett jävla tillslag. Det har hon tappat. Mitt krav är att hon bättre ska sätta igång spelet med fötterna. Det har så stor betydelse. Hon får gå hem och träna.

Vad har hänt?

– Vet inte.

Har ni pratat om det?

– Ja. Jag vill inte prata om varför, utan säger bara att det har blivit sämre. Jag har sett henne i inomhusturneringar dra till bollen i mål, men det har försvunnit. Det har varit hennes styrka och nu behövs ingen tillslagstränare för att fixa det. Det är för fan bara att träna.

Ledarstilen är väl uttänkt av Sundhage. Hon berömmer och kritiserar sina spelare öppet. Kanske hårt, men alltid konstruktivt. Att de får läsa negativa ord om sig själva i tidningen kan vara ett nödvändigt ont, menar hon.

– Kan vi inte hantera det i Algarve cup kan vi inte göra det i EM. Det är bra med raka rör, säger Sundhage.

Slår tillbaka

Kristin Hammarström gläds åt att i nuläget vara nummer ett och vill kämpa för att behålla posten över sommarens EM. Men Pia Sundhages kritik om spelet med fötterna känner hon inte igen.

– Jag blir aldrig orolig när folk spelar hem bollen. Att behandla boll tycker jag mig inte ha blivit sämre på, men kanske har jag tappat längd och precision på längre bollar. Om man inte underhåller det kanske man tappar lite. Men jag ser det inte som en stort problem, säger hon.

Ska du nöta extra om Pia vill det?

– Klart man måste jobba på allt, men vill hon att jag förbättrar tillslaget är det klart jag ska nöta extra ibland.

ARTIKELN HANDLAR OM