Sundhage på väg till USA

”Jag får ta tjänstledigt från fotbollslandslaget”

FOTBOLL

Pia Sundhage är på väg tillbaka till USA för ett nytt jobb.

Förbundskaptenen har fått erbjudande om en gästprofessur vid ett universitet i Kansas.

– Jag får ta tjänstledigt från fotbollslandslaget helt enkelt, säger hon till TT.

Nej, det är inte så att fotbolls-EM i sommar är i fara och Sverige står utan förbundskapten. Däremot kan Sundhage ta ett avbrott nästa år i förbundskaptensjobbet för att i stället temporärt flytta till USA.

– Jag har fått förfrågan. Det har med att göra med de resultat jag gjorde i USA och att man är svensk, berättar hon.

Skolan heter Bethany College och ligger i Lindsborg, Kansas. Den etablerades av svenska immigranter 1881, därav kopplingen till Sverige.

– Helst ville de att jag skulle vara där i flera månader men det som är sagt att det kan bli under två månader och jag hoppas det blir i början av 2014.

– Det är små detaljer kvar men jag pratar med fotbollsförbundet. Att får erbjudandet är fantastiskt.

Hålla föreläsningar

TT: Vad är det som lockar?

– Jag får lära känna skolan, skräddarsy vad jag vill göra och hålla föreläsningar. Det här är den första professuren som har med sport och då just fotboll att göra.

– Sedan får jag tid för mig själv och kan få hålla föreläsningar om ledarskap- och fotbollsfilosofi.

Innan dess väntar först avslutningen på Algarve Cup med match mot just USA på måndag och framförallt EM i sommar. För TT avslöjar nu Sundhage att hon gjort klart med vilka som blir spioner på motståndarna.

Dennerby tillbaka

Landslaget gör en storsatsning där bland annat före förbundskaptenen Thomas Dennerby nu kommer tillbaka i rollen som spion, bland annat med fokus på Finland.

– Förbundet har gett mig möjlighet att få ha fyra spioner vilket är ovanligt då det bara är tre grupper. Men i stället för att se båda lagen så kan jag ta hand om ett av dem och spionen kan ta det andra.

– Det är en fantastisk chans.

Förutom Dennerby knyts nu Calle Barrling, tidigare förbundskapten för F19, Linköpings tränare Martin Sjögren samt PG Eliasson, riksinstruktör, till Sundhages EM-stab.

Tobias Österberg/TT