Sundhages uppmaning: Träna mer fotboll!

Ska kartlägga klubbarna: ”Vi har något att fundera över”

Foto: Bildbyrån
våga vägra gymmet Så här vill Sundhage se sina adepter – i träning, med boll. Kosovare Asllani (till vänster) är inne på samma bana: ”I Paris spelar vi fotboll hela tiden”.
FOTBOLL

ALBUFEIRA. Tränar landslagsspelarna för lite fotboll?

Pia Sundhage miss- tänker det och ska därför vända sig till svenska klubbar för att undersöka om man kan öka dosen.

– Det är dags att ta tag i situationen med träningsmängd inom fotbollen, säger hon.

 I höstas tillträdde Pia Sundhage som svensk förbundskapten efter fem år i USA. Hon lokaliserade ländernas skillnader och började korrigera de bitar som fungerar sämre i Sverige.

Under Algarve cup, där laget i dag möter USA, har de allsvenska tränarna varit nerbjudna för att stärka kopplingen mellan klubb- och landslag. Men Sund- hage redde inte ut frågan som hon grubblat mycket på:

Tränar spelarna tillräckligt mycket fotboll?

Äg din utveckling

Sundhage påpekar att hon inte vet exakt, men anar att man i damallsvenskan sköter sig bättre på gymmen än på fotbollsplanen.

– Vi har något att fundera över där. Man kan jämföra med hur mycket vi som inte var proffs tränade. I dag tränar man mer, men hur mycket fotboll är det? säger hon.

Sundhage refererar till devisen ”du äger din utveckling”. Hennes nyfikenhet och misstankar om träningsupplägg kommer leda till en kartläggning. Efter EM ska förbundskaptenen skaffa sig exakta siffror på hur varje lag tränar för att se om dosen kan ökas.

– Man måste ställa frågan om man kan träna mer. De kommer svara nej, för att man då tappar kvalitet, men det är ändå professionella spelare, säger hon.

”Kosse” ger stöd

Kosovare Asllani lämnade allsvenskan för franska ligan i september. Hon tycker att svensk fotboll har en skev fördelning mellan gym- och bollpass.

– I Paris spelar vi fotboll hela tiden. Det är mer bollbehandling, mycket bolltouch hela tiden. Det skulle behövas i Sverige utan att man tränar mycket mer, säger hon.