Fortsatt förtroende för Nilla Fischer

Trots missarna mot Kina och Island

Foto: Bildbyrån
Nilla Fischer.
FOTBOLL

Nilla Fischers försvarsspel har inte varit felfritt i Algarve Cup.

Linköpingsspelaren har gjort kostsamma missar både mot Kina och Island.

Trots det är förbundskapten Pia Sundhages förtroende för mittbacken fortsatt högt.

– Jag tycker att hon har varit klart godkänd, säger Sundhage.

En av de första förändringarna som Pia Sundhage gjorde när hon tog över det svenska damlandslaget var att flytta Nilla Fischer från mittfältet till försvaret. Sedan dess har Linköpingsspelaren blivit fast i rollen som mittback – mot sin vilja.

– Hade jag fått välja hade jag hellre spelat på mittfältet, säger Nilla Fischer.

”Vill använda hennes fina passningsspel”

Att Sundhage & Co valt att flytta ner Fischer från det centrala mittfältet till mittförsvaret har sina förklaringar.

– Dels vill vi använda oss av hennes fina passningsspel i uppspelsfasen och dels så tror vi att hon klarar av en tuff turnering med täta matcher på ett bättre sätt i rollen som mittback än som mittfältare, förklarar Sveriges assisterande förbundskapten Lili Persson.

När damlandslaget i eftermiddag ställs mot USA i Algarve Cup får Fischer återigen finna sig i att spela mittback tillsammans med Umeå IK:s Emma Berglund. Mötet med de regerande världsmästarna blir ett rejält test för Fischer som har varit inblandad de båda mål som Sverige har släppt in i turneringen.

Misstag mot Kina

I öppningsmatchen mot Kina förlorade hon den nickduell som föregick kinesiskornas 1–0-mål och i mötet med Island resulterade en misslyckad rensning till att Island kunde reducera den svenska sexmålsledningen.

Misstagen till trots har förbundskapten Pia Sundhage fullt förtroende för sitt mittbacksval.

– Jag tycker att hon har varit klart godkänd. Nilla är en tuff och fysiskt stark spelare som kommer att tillföra mycket i mittförsvaret, säger Sundhage och tillägger:

– Sedan är det klart att hon behöver tid för att hitta rätt i alla defensiva situationer, men ju mer hon får spela desto bättre blir det.

Anders Nilsson