Hon har lindrat vår största oro

Bergström: Nilla Fischer
såg till att Abby Wambach fick äta gräs

Foto: REUTERS
FOTBOLL

Lagos, Portugal. Jag vet inte vad världsstjärnan Abby Wambach pumpar i ben- eller bänkpress.

Men jag anar att Nilla Fischer tar fem kilo mer.

Mittbacken har just lindrat Sveriges största oro inför EM.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Algarve cup är mer än en träningsturnering, men inte så förbannat mycket mer. Tolv lag kommer hit till södra Portugal, men bara åtta av dem slåss om totalsegern.

Sverige har just spelat 1–1 mot USA, vilket innebär andraplats i gruppen och match om tredjepris på onsdag. Resultatet där är egalt. Algarve cup vinner eller erfar man.

Att möta USA är för Pia Sundhage mer än en träningsmatch, men inte så förbannat mycket mer. Hon ledde laget i fem år och kan deras veka punkter, men för henne handlade dagens match mer om att utvärdera sin trupp. Vilka håller mot högsta världsnivå och vilka får ägna våren åt att växa?

Bekväm med sju-åtta platser

Det är fyra månader kvar till EM. Jag tror att Sundhage länge har varit bekväm med sju-åtta platser i startelvan. Schelin och Asllani ska bilda anfallsduo framför Seger och Dahlkvist. Thunebro ska ta vänsterbacken, Antonia Göransson en av kanterna och Sofia Lundgren målet (så länge inte ryggskadan hindrar).

Det väsande, vidriga bekymret har varit mittbackarna. Utan Sara Larsson och Charlotte Rohlin har andra behövt kliva fram och täta mitten. Emma Berglund har getts stort förtroende och tagit det. Men när komplement till henne saknades tvingades Pia Sundhage skola om en mittfältare.

Nilla Fischer behövs för sin styrka, resonerade Sundhage, vilket i teorin har låtit rätt. Problemet är att det i praktiken sett rätt illa ut.

Mot Kina dyngade Fischer ut två bollar över långlinjen utan att vara pressad. Dessutom missade hon i en luftduell, vilket föranledde ett baklängemål.

Men de första två rundorna var uppvärmning inför dagens kamp. Hur skulle Fischer stå emot stridsvagnen Abby Wambach? Hade hon klokheten, styrkan, spänsten i duellerna?

Wambach fick äta gräs

Medan jag grubblade på det mejade Nilla ner amerikanskan tre gånger på en kvart. Wambach fick två gånger äta gräs på egen planhalva, där hon trodde sig vara trygg. Dessutom vann Fischer en luftduell mot Wambach vilket i slutändan ledde till Lisa Dahlkvists vackra ledningsmål.

Nilla fortsatte matchen igenom. Hon drog Alex Morgan i armen tillräckligt snällt för att slippa påföljd men nog elakt för att en kontring skulle rinna ut i intet. Hon tåade ut bollen till hörna framför Wambachs framstormande fötter (i en sekvens som tyvärr gav kvitteringsmålet till sist).

Jag tror alla amerikanskor avskydde den förbannade tanken Sverige placerat i mittförsvaret i går. Hon gjorde nämligen den enda femplusinsats jag hittills sett i något lag under den här turneringen.

Överlägsen mot de bästa. Starkare än världens starkaste anfallare.

När vi på onsdag ska summera årets Algarve tror jag att vi kommer bära med oss Sara Thunebros två kanonmål från vänsterbacken och Nilla Fischers insats mot USA. Sveriges på pappret sämsta lagdel glänste.

Det bådar gott.