Asllani inte nöjd med landslagsbojkotten

Får medhåll av Sara Thunebro

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Landslagslägret i Växjö ställs in – till följd av en bojkott från klubbarna.

PSG-anfallaren Kosovare Asllani är kritisk.

”Snacka om att vilja markera på barnslig nivå”, skriver Asllani på Twitter.

Förbundskapten Pia Sundhage tvingades ställa in ett planerat landslagsläger i Växjö 12-16 januari.

Det spelas ingen landskamp under lägret och därför finns ingen skyldighet för klubbarna att släppa några spelare. Damlandslaget ville ha tillgång till de allsvenska spelarna under 65 dagar i år, men fick nej.

– Ibland kan man behöva markera, sa Per Darnell, ordförande i Elitfotboll Dam, för några veckor sedan.

”Barnslig nivå”

Landslagsanfallaren Kosovare Asllani är kritisk till agerandet.

”Snacka om att "vilja markera” på barnslig nivå. Ett landslag utan klubblagens stöd känns fel”, skriver hon på Twitter.

Sara Thunebro gillar inte heller bojkotten.

– Som klubbtränare förstår jag att man ser till sitt lags verksamhet och förbundet vill se till sin, men i slutändan handlar det om oss spelare och vårt bästa. Jag kan inte se något negativt för en spelare, ung som rutinerad, att åka iväg och spela mot och med de bästa och komma hem nymotiverad, säger Thunebro och fortsätter:

– I mina ögon kan inte det vara något negativt, nu sätter klubbarna käpparna i hjulet för oss. Jag har svårt att se nytta av den här bojkotten och jag kan inte annat än att bli ledsen och besviken.

Tanken var att alla spelare skulle lämna återbud var för sig, men i stället fick förbundet ett mejl där det stod att klubbarna bojkottar samlingen.

”Det är svårt”

– Jag har svårt att förstå argumenten att det inte finns en dialog. Vi har alltid tagit med EFD (Elitfotboll Dam) i det vi gör. När det gäller det antalet dagar som vi samlar våra landslagsspelare så ska man komma ihåg att det fortfarande är landslagsfotbollen som är drivande i vår sport, inte klubblagsfotbollen och ska svensk damfotboll gå framåt så måste landslaget vara lyckosamt, säger Persson.

Hur ser du på klubbarnas agerande?
– Jag tycker att det är tråkigt för det är spelarna som kommer i kläm, framför allt de spelare som inte är bofasta i landslaget. Det här lägret var en möjlighet för oss att titta lite bredare och ge spelare som knackar på dörren till landslaget en chans att visa upp sig.

Kommer ni och klubbarna att hitta en lösning på den här intressekonflikten?
– Ja, det är jag övertygad om. Vi får verkligen ta fasta på att vi i svensk fotboll vill varandras framgång, men då ska vi också vara ärliga mot varandra. Vi har krav på oss att ta medalj i VM 2015 och det svensk fotboll, som klubbarna är en del av, som har ställt det kravet på oss, inte vi i landslagsledningen. Det är värt att tänka på när våra konkurrenter samlar sina landslagsspelare för läger nu i januari.

Det är planerat ett möte den 17 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM