Var är du, Zlatan..?

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

AMIENS. Årets första landslagstrupp är på plats i norra Frankrike för att dra igång VM-kvalåret 2014.

Men utan Pia Sundhage – och utan Zlatan Ibrahimovic, som var specialinbjuden efter cykel-debaclet i december.

– Som vi har förstått det kommer han inte eftersom PSG har en viktig match i helgen, säger Linn Backe, administrativt ansvarig för damlandslaget.

Det var i lätt duggregn och några plusgrader som damlandslaget på torsdagen gjorde det första träningspasset inför lördagens träningsmatch mot Frankrike i Amiens, knappt 15 mil norr om Paris.

Men det var utan förbundskapten Pia Sundhage, som under januari och februari månad har en rad föreläsningar inbokade i egenskap av gästprofessor vid Bethany University i USA. Sundhage kommer inte att sluta upp vid den här landslagssamlingen, något assisterande förbundskapten Lilie Persson tycker är klokt.

– Det är ovanligt att en förbundskapten tar tjänstledigt och åker och blir gästprofessor. Det är jätteroligt och oerhört förståndigt. Jag tror att fler borde göra det. Det är ett av skälen till att Pia är så stor som ledare, att hon tar ett sånt här beslut och får tid att reflektera över sitt ledarskap, säger Lilie Persson, efter träningen inför ett tiotal nyfikna åskådare.

Speciell inbjudan

Zlatan Ibrahimovic var inte en av dem, trots att han har en speciell inbjudan från just Pia Sundhage.

Det var i samband med Ballon d'Or-galan i Zürich, ett par veckor efter den uppmärksammade intervjun med Expressen i julas där Zlatan Ibrahimovic bland annat sa att han inte ville behöva bli jämförd med damspelare och att ”de kan få en cykel med min autograf på”, som Pia Sundhage träffade på Ibrahimovic och hälsade att han var välkommen att dyka upp när landslaget skulle samlas i Frankrike.

Zlatan Ibrahimovic hänvisade till att han inte visste hur hans schema såg ut i februari, men med PSG:s ligamatch mot tabelltvåan Monaco på nu på söndag så blir något besök till damlandslagets samling i Amiens inte aktuellt.

– Vi har inte fått några indikationer på det nej, eftersom PSG har sin match här i helgen. Det är det beskedet vi har fått, säger Linn Backe, damlandslagets administratör.

”Mycket riktat mot oss”

Flera av damlandslagets tyngsta profiler reagerade starkt på Expressens intervju med Zlatan Ibrahimovic, bland annat sa Nilla Fischer att hon tappat sin respekt för herrarnas lagkapten, och Ibrahimovic gick själv ut på sin app och förklarade att han skämtat om cykeln.

Damlandslagets kapten Lotta Schelin är på plats i Amiens, men dras med en lårskada och kommer att träna individuellt under samlingen. Hon säger att landslaget internt inte gjort någon större grej av Ibrahimovics uttalanden.

– Nej, vi har ju inte träffats sedan dess förrän nu, vi har inte pratat så jättemycket om det, men man har ju pratat hemma och så. Man ska inte ta för allvarligt på allt som sägs i media, men han har ändå gjort en intervju som var väldigt tydlig. Han är ju så stor och kapten och jag tänker inte stå här och säga att jag gillar det. Jag tror inte riktigt att det var menat mot oss från första början, utan mest mot journalisterna, men hur man än tyder den intervjun så var ju mycket riktat mot oss. Och jag var besviken och tyckte det var tråkigt, säger Lotta Schelin.

ARTIKELN HANDLAR OM