Berglund tillbaka i Sundhages trupp

Emma Berglund skadades i början av förra säsongen.
FOTBOLL

För nästan exakt ett år sedan skadade Emma Berglund korsbandet och missade fotbolls-EM.

Nu är mittbacken med i landslaget igen.

– Hon har kämpat för att komma tillbaka, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Till damlandslagets senaste VM-kvalmatch, 4–0 borta mot Nordirland, lämnade fyra spelare återbud. Två av dem var nyckelspelarna Nilla Fischer och Caroline Seger.

När truppen till kommande match, Nordirland hemma den 8 maj, togs ut fanns de åter med efter att tidigare tackat nej på grund av personliga skäl respektive skada.

– De är ledargestalter. Känns skönt, om vi tittar på centrallinjen, att vi har Nilla tillbaka. Och sedan Seger som vi hoppas kan bli spindeln i nätet. Spelare runt omkring kan blomstra om de här två spelar bra fotboll, kommenterar Pia Sundhage.

Även Jessica Samuelsson, som också var skadad senast, finns i truppen.

Liksom försvararen Emma Berglund.

Skadade sig i april

25-åringen, med klubbadress Umeå, får därmed chansen att dra på sig den blågula landslagströjan igen. För första gången sedan korsbandsskadan som Berglund ådrog sig den 16 april i fjol.

– Hon har kommit tillbaka storslaget och så pass mycket att vi plockar vi ut henne. Hon har varit oerhört ambitiös, envis och kämpat för att komma tillbaka. Nu är hon det. Härligt att hon inte bara har kommit tillbaka till Umeå utan även till internationell klass, säger den svenska förbundskaptenen.

Blir det många förändringar i startelvan jämfört med senast?

– Det får träningarna utvisa. Vi kommer hit söndagen innan och spelar på torsdagen. Här har vi chans att känna av hur spelarna mår, för utlandsproffsen och de allsvenska spelarna spelar olika mycket. Eftersom det är några träningar innan match får man känna av vilka som är på gång när vi spelar tvåmålsspel. Och det där är roligt.

Idel segrar

Mötet med tabelljumbon Nordirland blir Sveriges femte match i det här VM-kvalet, där samtliga fyra tidigare vunnits utan ett insläppt mål.

Det ger en andraplats i gruppen efter Skottland, som också är fullpoängare (sex matcher).

– Nordirland spelade med ett lågt försvarsspel sist och vi tror att de kommer göra det den här gången. Gäller att få fart på bollen och löpa, säger Pia Sundhage.

FAKTA

TRUPPEN

20 spelare är uttagna i truppen till VM-kvalmatchen mot Nordirland i Växjö den 8 maj.

Målvakter: Hedvig Lindahl, Kristianstad, Carola Söberg, Tyresö.

Backar: Emma Berglund, Umeå, Nilla Fischer, Wolfsburg, Lina Nilsson, Rosengård, Charlotte Rohlin, Linköping, Jessica Samuelsson, Linköping, Linda Sembrant, Tyresö, Sara Thunebro, Eskilstuna.

Mittfältare/forwards: Emilia Appelqvist, Piteå, Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain, Lisa Dahlkvist, Tyresö, Malin Diaz, Tyresö, Hanna Folkesson, Umeå, Antonia Göransson, Turbine Potsdam, Sofia Jakobsson, Cloppenburg, Lotta Schelin, Lyon, Olivia Schough, Bayern München, Caroline Seger, Tyresö, Therese Sjögran, Rosengård. (TT)

TT