Nya landslagsledaren sågas av forskare

”Tvåfotsdribbling från horoskop”

FOTBOLL

Svenska damlandslaget förstärker ledarstaben med en mental tränare.

Men nu sågas valet av Mia Törnblom av en forskare i idrottspsykologi.

– Törnbloms metoder är pseudovetenskapliga, säger Magnus Lindwall, docent på Göteborgs Universitet, till fotbollsmagasinet Offside.

Foto: Mia Carlsson

Den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage har valt att förstärka ledarstaben med en mental tränare. Valet föll på Mia Törnblom som Sundhage nu hoppas ska hjälpa landslaget till framgångar.

Men nu får rekryteringen av Törnblom kritik. I en kommentar till fotbollsmagasinet Offside går docenten Magnus Lindwall, som forskar och undervisar i idrottspsykologi vid Göteborgs Universitet, till angrepp mot Törnbloms metoder.


– Det finns tonvis med forskning som säger samma sak: poppsykologi, som Törnblom och så många andra sprider, riskerar oftare att stjälpa än hjälpa. I bästa fall kan man uppnå lite kortsiktig inspiration och några igenkänningsskratt som inte sätter käppar i hjulet för det långsiktiga arbetet. I troligaste fall har man slösat värdefull tid och pengar, säger han till Offside.

”Högoktanigt placebo”

Magnus Lindwall anser att Mia Törnbloms sätt att arbeta saknar vetenskaplig grund.


– Törnbloms metoder är pseudovetenskapliga. Det är faktiskt bara en snabb tvåfotsdribbling från horoskop, Tarot-kort och placebospikmattor om man ska hårdra det. Likt dessa produkter säljer hon sitt budskap skickligt, men innehållet ramlar ihop som ett korthus så fort man skalar av limmet i form av högoktanigt placebo, säger han.

Resursslöseri

Forskaren menar att svenska damlandslaget i stället borde valt att ta hjälp av en mental tränare som är utbildad inom idrottspsykologi. Han påstår att rekryteringen är slöseri av värdefulla resurser.

– Även om inte Törnbloms ovetenskapliga ingång kommer att skada landslagets prestation direkt så är risken uppenbar att man lägger värdefull tid, tankverksamhet och sannolikt en hel del pengar i onödan, säger Lindwall.

Mia Törnblom känner dock inte igen sig i kritiken. Hon uppmanar i stället Lindwall att ta reda på hur hon arbetar.

– Mig veterligen har han inte varit på någon av mina utbildningar eller föreläsningar. I övrigt har jag inga kommentarer utan hänvisar till Pia, säger hon till Expressen.

Sundhage säger i sin tur till Expressen att hela kritiken bygger på ett missförstånd. Törnblom ska inte gå in i ledarstaben utan göra punktbesök i samband med tre samlingar.

– Vad Mia Törnblom kommer att göra är vad Anja Pärson gjorde, vad Therese Alshammar gjorde, vad Kajsa Bergqvist och Louise Hoffsten gjorde förra året, man inspirerar. Alla de människorna hade en historia och gav oss inspiration på sitt sätt. Mia Törnblom ska ge oss energi att inspirera oss, alltså inte mental träning för det får man träna och i det fallet har vi ett annat koncept, säger Sundhage till tidningen.