”En dribbling från horoskop”

Tar hjälp av Mia Törnblom i Blågult

FOTBOLL

Har svenska landslaget r­ekryterat en mental ­tränare i Mia Törnblom?

Inte enligt förbundskapten Pia Sundhage.

– Så är det inte. Mia kommer att vara inspiratör, säger hon.

Magnus Lindwall, docent på Göteborgs Universitet.

Föreläsaren och ”livscoachen” Mia Törnholm avslöjade i måndags, i ­Fotbollskanalens podcast ”Lundh”, att hon kliver in i det svenska damlandslaget för att hjälpa till med mental träning.

En värvning som Magnus Lindwall, docent på Göteborgs Universitet, kritiserade rejält i magasinet Off­side.

– Törnbloms metoder är pseudovetenskapliga. Det är faktiskt bara en snabb tvåfotsdribbling från horoskop, Tarot-kort och placebospikmattor om man ska hårdra det, sa Lindwall och fortsatte:

”Riskerar att stjälpa”

– Det finns tonvis med forskning som säger samma sak: poppsykologi, som Törnblom och så många ­andra sprider, riskerar oftare att stjälpa än hjälpa.

Men Pia Sundhage vill inte kännas vid kritiken.

– Den kritiken är riktad mot mental träning, men Mia ska inte vara mental ­tränare – hon ska ­vara inspiratör. I fjol hade vi ­Anja Pärson, Therese Alshammar, Kajsa Bergqvist och Louise Hoffsten som kom hit och delade sina berättelser, och det här är i samma linje. Det är inget nytt.

Har du stämt av med ­spelarna så att de vill det här?

– Nej, nej, nej! Det här ­bestämmer vi ledare. Vi ska inte fråga om allt.

”Det var bingo”

Jaså? Utgick ni från hur responsen var i fjol då e­ller hur resonerade ni?

– Det var bingo i fjol. Det var härligt att höra Anja P­ärson och alla andra, som vunnit så mycket, och låta sig smittas av. Vi försöker tänka utanför boxen, att­ ­inte göra samma sak hela tiden. I fjol stod Anja för variationen – nu ska Mia stå för den. Då är det inte jag eller Lilie (Persson, assisterande förbundskapten) som står där och tjatar, utan det är Mia och hennes röst.

Mia Törnblom sa i podden ”Lundh” att hon vill v­ara med hela vägen till VM i Kanada 2015, men Sund­hage säger att inget är ­bestämt.

– Hon ska vara med vid tre tillfällen, sedan får vi se, ­säger förbundskaptenen.

FAKTA

Fler udda grepp

1. Åka buss – till hemmamatch

När Curt Lundmark var tränare

i HV 71 på 80-talet hade laget ­förtvivlat svårt att vinna matcher hemma i Rosenlundshallen, s­amtidigt som de ofta presterade på bortaplan.

Vad göra? Curre tog det logiska beslutet – han lät spelarna åka buss även till hemmamatcherna Ett knep flera lag senare anammat.

2. Fira jul – mitt i sommaren

Tommy Sandlin var tränare i Brynäs under 90-talet och Gävle-laget hade ryktet om sig att alltid inleda ­säsongerna svagt, för att sedan spela som bäst efter juluppehållet.

Sandlins lösning? ­Eftersom Brynäs alltid spelade som bäst ­efter jul så firade man helt enkelt jul mitt i sommaren.

3. Lyfts av rymdträning

För att astronauter i tyngdlöst tillstånd i rymden skulle kunna träna utvecklade docenten Per Tesch och ortopeden Hans Berg en apparat där ett svänghjul står för motståndet.

Det dröjde inte länge innan svänghjulsprincipen nådde storklubbar som Juventus, Inter, ­Dynamo Moskva och Palermo.

Även i CSKA Moskva används tekniken och i februari i fjol hälsade Sportbladet på när svenskduon Rasmus Elm och Pontus Wernbloom testade uppfinningen.

ARTIKELN HANDLAR OM