Lotta Schelin: ’Måste prata om VM-guld’

Inte klara för VM än – men Schelin är säker på avancemang

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
DRÖMMER REDAN OM VM Sverige har två VM-kvalmatcher kvar att spela, men storstjärnan Lotta Schelin pratar redan om VM-guld i Kanada nästa sommar. På lördag möter de Bosnien-Hercegovina och på onsdag väntar Skottland.
FOTBOLL

VM i Kanada är två kvalmatcher bort.

Lotta Schelin, 30, snackar redan om VM-guld.

– Vi vann fem av sex matcher senast. Det är klart att vi måste våga, ­vilja och drömma om guld.

Sverige har skaffat sig ett superläge för att nå VM i Kanada nästa sommar. Seger mot Bosnien-Hercegovina på lördag och det blir VM-spel även om de förlorar mot Skottland på onsdag, så länge förlusten inte blir större än 1–3.

– Det ser väl ganska bra ut, minst sagt? Även om vi vet att vi måste ta de här poängen, säger Lotta Schelin.

Risk för underskattning?

– Nej, inte det minsta. Det blir en finalmatch, men spontant har vi aldrig förlorat med två–tre mål mot Skottland, så det vore dumt att börja nu. Vi har med oss att vi ­ofta gör mål. Även om vi släpper in ­något så gör vi oftast mål själva också, och det löser sig förhoppningsvis.

Jagar målrekord

I helgen slog hon nytt målrekord i Frankrike när hon gjorde mål 98, 99 och 100 för ­Lyon. I svenska landslaget har hon bara tre mål upp till Hanna Ljungberg på 72 mål.

Fast Pia Sundhage har gjort 71 och ligger närmast dig på listan. Finns det någon risk att hon petar dig för att…?

– Ja, jag tror faktiskt det. Jag har snackat lite med henne och känt tendenserna. Hon är lite skraj nu, haha. Nej, jag tror nog att hon föredrar en Lotta som levererar.

”Måste prata guld”

Har du förberett en t-shirt?

– (skratt) Nej, det har jag inte. Jag har inte tänkt sno den delen av Zlatan. Jag vet inte ens när det kommer att hända. Men det kommer att vara en jättestor ära, det är något som jag knappt ens kunnat drömma om. Det hade varit helt fantastiskt att få skriva historia på det sättet.

VM-förhoppningar?

– Sist tog vi ju faktiskt brons, så det är klart att vi måste prata om VM-guld, att det är något vi vill jobba mot. Tyskland, USA, Frankrike, ett Kanada på hemmaplan, England, Norge, det finns många bra lag, men vi kan verkligen prestera när det gäller om vi hittar formen.