Försvarar beslutet om VM på konstgräs

FOTBOLL

GÖTEBORG. Fifa försvarar sitt beslut att VM 2015 ska spelas på konstgräs. 
Men spelarna står på sig och hotar med domstol. 
– Vi har gjort lite av en revolution känns det som, säger Kosovare Asllani, 25, till Sportbladet. 

Redan förra året rasade många stora stjärnor när det uppdagades att fotbolls-VM i Kanada nästa sommar ska spelas på konstgräs. 
– Det är skitskumt och man undrar om detta hade skett på herrsidan, sa Lotta Schelin då. 
Ett stort antal spelare skrev på ett upprop till Fifas organisationskommitté, där man bland annat påtalade skaderisken med konstgräs. 
Det hjälpte inte, men spelarna vägrar ge sig och i somras anlitades advokater av närmare 50 internationella spelare som gått samman.

”Hopps det ändras”

– Vi hoppas så klart att beslutet ändras. Alla vet att det här är ett skämt. Jag pratade med en lagkamrat i PSG som spelade U20-VM på just de planerna i Kanada i somras och hon sa att det är omöjligt att spela på. Konstgräset är gammalt och skitdåligt, som på 50-talet. De måste bara lägga riktigt gräs över, även om det kostar lite pengar, säger Kosovare Asllani efter landslagets träning i Göteborg inför de två avslutande VM-kvalmatcherna mot Bosnien och Skottland. 
Hon fortsätter: 
– Sepp Blatter (Fifa-presidenten) säger att konstgräs är framtiden, men det är ett skämt. Konstgräs är stenåldern. Annars borde ju herr-VM också spelas på konstgräs, men det kommer aldrig att hända.

”Känner sympati”

Under torsdagen publicerade BBC en artikel där Fifa-representanten Moya Dodd försvarade beslutet. 
– Jag känner sympati för spelarna som vill ha de bästa förutsättningarna, men det viktigaste är att försäkra oss om att turneringen spelas där det finns bäst faciliteter. Kanada hade den bästa ansökan, säger Dodd.

Den amerikanske advokaten Hampton Dellinger företräder spelarna och anklagar Fifa för könsdiskriminering.

– Alla tidigare VM – både för män och kvinnor – har spelats på naturgräs. Vi pratar om några miljoner dollar, en väldigt liten del av Fifas budget, för att fixa de sex planerna i fråga och göra det till ett värdigt VM. Det hade varit så lätt att lösa detta och jag hoppas att samtal kan inledas inom kort. Om inte så får vi ses i domstol, säger Hampton Dellinger.

Kosovare Asllani tycker att det blir ett helt annat spel på konstgräs och att det sliter mer på kroppen. 
– Det tar mycket längre tid att återhämta sig och skaderisken ökar. Riktig fotboll spelas på riktigt gräs, så är det bara. Nu hoppas vi att Fifa lyssnar på oss, säger hon.

FAKTA

Svenskarna som skrivit på

Caroline Seger

Lotta Schelin

Kosovare Asllani

Olivia Schough

Sara Thunebro

Malin Levenstad

Sofia Lundgren

Emma Berglund

Charlotte Rohlin

Hedvig Lindahl

Nilla Fischer

Annica Svensson

Therese Sjögran

Caroline Jönsson