”Det hade varit drömliknande”

I kväll jagar Schelin en VM-biljett – och nytt svenskt målrekord

FOTBOLL

Sverige ska säkra VM-biljetten i kväll.

Och Lotta Schelin vill slå Hanna Ljungbergs mål­rekord.

– Det hade nästan varit drömliknande, säger hon.

Anfallsstjärnan har en liten blödning i en magmuskel, men Skottland kan ändå sluta hoppas: Lotta Schelin kan spela i ödesmatchen.

– Magnetkameran ser ju allt och det är klart att man var lite orolig att det skulle vara något större än så. Jag har gjort tester och allt känns jättebra. Jag känner mig redo för spel och har fått grönt ljus av det medicinska teamet. Och det är ju en superviktig match, det är verkligen en sådan match där man kan ta en ­liten känning och köra på, säger 30-åringen.

Förbundskaptenen Pia Sundhage vill ha sin viktigaste spelare på planen trots att Schelins fysiska status inte är helt optimal.

– Det är solklart, har du en spelare som har presterat så mycket och som har en sådan erfarenhet och stjärnstatus så ska man ha klart för sig att motståndarnas mittbackar ser att Lotta Schelin är med. Även om de blir ipumpade att hon inte var med på träningen så inger det respekt, och hon har förtjänat den respekten, säger Sundhage.

Tabelltvåan Skottland måste slå Sverige med minst 3–1 i kväll på Gamla Ullevi för att vinna gruppen och ta direktplatsen till VM.

”Kommer inte gråta”

Samtidigt jagar Lotta Schelin Hanna Ljungbergs målrekord i landslaget på 72 fullträffar. Två bollar fattas för att gå förbi.

– Men det spelar ingen roll över huvud taget. Det viktigaste är att ta de poäng som krävs för att gå vidare till VM. Jag kommer inte att gråta en enda tår om jag inte gör mål om vi har gått vinnande ur det här. Jag vill alltid vara med och avgöra, men det är inte det som är i fokus, säger Lyon-spelaren, som inför Bosnienmatchen i lördags (3–0) dock poängterade att hon helst går upp i skytteligatopp hemma i Göteborg.

– Det hade varit sjukt gott, det hade nästan varit drömliknande, sa hon.

Hanna Ljungberg hälsar via sms att det är ”ruskigt stort intresse” just nu, men att hon gärna låter sig intervjuas när rekordet är slaget.

Så går Sverige till VM i Kanada 2015

Efter segern mot Bosnien i lördags väntar nu en ren kvalfinal mot Skottland i kväll. För Sverige räcker det med seger eller oavgjort för att VM-biljetten ska vara säker. Ja, det går till och med att fixa resan med en förlust. Vid lika poäng i kvalet räknas inbördes möte och Sverige vann borta med 3–1.

Om Sverige förlorar stort och slutar tvåa i gruppen finns fortfarande chansen att nå VM. De fyra bästa tvåorna (i de sju Europagrupperna) går till playoff i oktober–november.

VM spelas i Kanada nästa sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM