Sverige klart för VM

Veteranerna hjältar i jakt på egna milstolparna

FOTBOLL

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Sverige är klart för fotbolls-VM i Kanada 2015.

Veteranerna Therese Sjögran och Lotta Schelin säkrade biljetten i 2-0-segern mot Skottland.

– Att se den gå in var helt sjukt, säger Sjögran till Sportbladet.

Sverige hade med sig 3-1 från bortamötet och tvingade därmed Skottland att göra minst tre mål på Gamla Ullevi för att gå om i kvalgruppen. Det såg Therese Sjögran tidigt till att det inte skulle hända.

– Det känns som en VM-final. Som vi vunnit VM-finalen. Man måste fira på det sättet. Publiken applåderar sista minuterna, det är ju inte vi vana vid, säger Pia Sundhage om stödet från de 9104 på plats.

”Försökte skarva den vidare”

Efter sju minuter mötte 37-åriga Sjögran ett inlägg och lobbnickade delikat in 1-0. Men efter matchen erkände Sjögran att det inte var meningen.

– Tror det var första gången jag gör mål med huvudet i dag. Det var inte riktigt meningen. Att se den gå in var helt sjukt, säger Sjögran som egentligen försökte skarva bollen vidare till någon lagkamrat.

Vad säger du om 200 landskamper?

— Det är en häftig gräns, men när man är mitt i det tänker man inte på det. Det blir kanske sen. Men 200 det känns lite overkligt..., säger Sjögran som står på 199.

En som är mer van vid att göra mål både med huvudet och fötterna är Lotta Schelin. I segermatchen blev hon Sveriges främste landslagsmålskytt genom alla tider tillsammans med Hanna Ljungberg.

Schelin tangerade rekordet

Efter ett antal missade jättechanser hittade 30-åringen rätt med kvarten kvar och fastställde slutresultatet till 2-0. Därmed har Schelin nu, precis som Ljungberg, gjort 72 mål i den svenska landslagströjan.

Segern innebär att Sverige är klart för VM i Kanada nästa sommar. På vägen dit får Schelin nu se fram emot att försöka bli ensam om målrekordet.

– Från att vara nervös, med nästan jobbiga stenar som springer runt i magen, så är det fantastiska champagnebubblor. En sådan känsla att hålla på ett helt år och sedan se sådan fotboll som spelas i dag, att få se Lotta Schelin tangera ett rekord och höra publiken hur de står sista minuten och bara applåderar, säger förbundskapten Pia Sundhage.

FAKTA

Så spelas fotbolls-VM 2015

VM avgörs i Kanada 6 juni–5 juli 2015.

Spelorter: Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Ottawa, Montreal, Moncton.

Antal lag: 24, uppdelade i sex grupper med fyra lag i varje.

Slutspel: Samtliga gruppettor och grupptvåor går vidare till åttondelsfinalerna, tillsammans med de fyra bästa grupptreorna.

Final: Spelas i Vancouver 5 juli.

Underlag: Samtliga matcher i mästerskapet kommer att spelas på konstgräs.

VM-slutspelet lottas i Ottawa 6 december.

Tidigare världsmästare: 2011: Japan, 2007: Tyskland, 2003: Tyskland, 1999: USA, 1995: Norge, 1991: USA.

Lagen i VM 2015

Fotbolls-VM i Kanada nästa år kommer att ha 24 deltagande nationer. Utöver värdnationen är tolv lag klara.

Europa: Schweiz, England, Tyskland, Norge, Frankrike, Spanien, Sverige. Ytterligare en plats avgörs genom playoffspel i oktober och november.

Asien: Japan, Australien, Kina, Sydkorea, Thailand.

Afrika: Tre platser. Avgörs i afrikanska mästerskapen i Namibia i oktober.

Nord- och Centralamerika samt Karibien: Tre platser från Concacaf-mästerskapen i oktober + playoff mot ett lag från Sydamerika.

Sydamerika: Två platser + playoff mot ett lag från Concacaf-gruppen.

Oceanien: En plats. Kvalturnering på Papua Nya Guinea i slutet av oktober.

Sverige–Skottland 2–0 (1–0)

1–0 Therese Sjögran (7), 2–0 Lotta Schelin (76).

Domare: Teodora Albon, Rumänien.

Publik: 9 104. (Göteborg)

Sverige (4–1–3–2): Hedvig Lindahl – Lina Nilsson, Nilla Fischer, Emma Berglund, Elin Rubensson – Caroline Seger – Hanna Folkesson, Therese Sjögran (Olivia Schough 88), Kosovare Asllani (Emma Lund 81) – Lotta Schelin, Sofia Jakobsson (Lisa Dahlkvist 68).

Skottland (4–4–1–1): Gemma Fay – Frankie Brown, Ifeoma Dieke, Jennifer Beattie, Hayley Lauder – Joanne Love (Megan Sneddon 84), Rachel Corsie, Leanne Crichton, Caroline Weir (Emma Mitchell 73) – Kim Little – Jane Ross.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM