Thorén: I VM vill vi se den optimala versionen av Seger

FOTBOLL

En stark kropp att försvara sig med och förmågan att vara en två­vägsspelare.

När Skottlands förbundskapten Anna Signeul efter förlusten mot Sverige förklarade vad hennes spelare måste utveckla tänkte jag: Caroline Seger.

Sverige har en VM-redo Seger som är just allt det där.

Petra Thorén.

För ett år sedan satt Pia Sundhage och hennes assisterande Lilie Persson och förklarade det nya spelsystemet 4-1-3-2.

VM-kvalet skulle bli en resa där anfallsspelet skulle utvecklats.

Det var varmt på konferensrummet i Malmö. Sverige skulle möta Polen i VM-kvalpremiären och den stora frågan vem var landslagets ”etta”.

Det kunde vara Caroline Seger, men de var inte säkra för mittfältarens spelintelligens kanske ändå gjorde sig bäst högre upp i banan, i sista tredjedelen?

Det var där bakom anfallarna hon tog sats i det här kvalet när spelsystemet sjösattes i andra matchen.

Åttonde mästerskapet

När Caroline Seger i går kväll landade med en VM-biljett i handen var det som ­navet i det svenska laget, som ryggraden i ­4–1–3–2, som den balanserande ettan.

Om jag inte räknat alldeles fel är Caroline Seger redo för sitt åttonde mästerskap.

Vi har sett hennes storhet tidigare.

Vi vill se den optimala versionen i Kanada nästa sommar.

PSG-spelaren har utvecklats till den tvåvägsspelare som Pia Sundhage sökt och glädjen över det ventilerade Sundhage gärna i går.

Det fanns ett par fantastiska sekvenser under matchen mot Skottland (2–0) som symboliserade detta. En bit in i den första: Caroline Seger fördelade bollen vidare till Lotta Schelin som förlängde ut till Lina Nilsson. Vips, en spelvändning med öppnande curlingytor som en rättvänd Lotta Schelin älskar och kanske behärskar bäst i världen.

Eller i den 39:e minuten när tekniska, skickliga skotskan Kim Little fick bollen felvänd vid eget straffområde men inte kunde vända upp. Hon hade Caroline Seger i rygg.

Detaljerna måste förädlas

Mittfältaren – som bygger sitt samarbete med Hanna Folkesson i den offensiva rollen – får mot vasst motstånd vara med i speluppbyggnaden och leverera till sista tredjedel. Men mot svagare motstånd kan hon ta chansen att dra i väg. 

Caroline Seger är motorn, navet och ­balansen.

Att hon fungerar de svårare matcherna vet vi.

Att Lotta Schelin, tangerat målrekord, Nilla Fischer, mittbackslås, och Therese Sjögran, snart 200 landskamper, också fungerar var väntat.

Men det finns detaljer som måste fin­slipas, justeras och förädlas.

”Hade VM spelats i morgon hade det inte blivit några medaljer!” säger förbundskapten Pia Sundhage.

ARTIKELN HANDLAR OM