Svensk påtryckning ger försäkring till kvinnliga spelare

EFD:s protestbrev till Fifa
gav ringar på vattnet

Försäkras precis som herrarna.
FOTBOLL

Fifa har tagit beslut om att man kommer att inkludera kvinnliga fotbollsspelare i sitt försäkringsprogram. Detta efter påtryckningar från intresseorganisationen Elitfotboll Dam.

Försäkringen kommer att börja gälla från VM 2015.

– En damfotbollsspelare är lika mycket värd som en herrfotbollsspelare, säger Linda Wijkström, generalsekreteraren för Elitfotboll Dam.

Redan 2012 lanserade Fifa för något de kallar ”Club protection program”. Det innebär att spelare som är ute på landslagsuppdrag är försäkrade via Internationella fotbollsförbundet och inte via sina klubbar, som det varit tidigare. Detta gjordes för att lyfta bort ekonomisk börda från klubbarna om spelarna skulle bli skadade när de är ute på landslagsuppdrag. När Fifa presenterade förslaget fanns inte damfotbollsspelare med i försäkringen.

Elitfotboll Dam (EFD) uppmärksammade detta och skickade i januari 2013 en skrivelse till Fifa och generalsekreteraren Jérôme Valcke för att de skulle se över hur programmet var uppbyggt. EFD:s generaldirektör Linda Wijkström säger att de var förvånade att ingen annan reagerade.

– När vi väl gick ut med det så fick vi medhåll, bland annat från Svenska fotbollförbundet. Och det var bra att vi var tillsammans i det. Men vi reagerade på att ingen annan höll i taktpinnen, säger hon.

Fler bakom protestbrev

I skrivelsen fick de även medhåll från blanda andra den norska motsvarigheten till EFD – Serieföreningen kvinnefotboll – och klubbarna Olympique Lyonnais och Standard de Liège. De ville tillsammans lyfta fram frågan.

– En damfotbollsspelare är lika mycket värd som en herrfotbollsspelare, säger Linda Wijkström

Utdrag ur dokumentet till Fifa:

”De kvinnliga landslagsspelarna tränar och spelar minst lika mycket som manliga spelare gör. Däremot är deras ekonomiska situation, i de flesta fall, inte i närheten att vara på samma nivå som de manliga och därför är en försäkring för de kvinnliga spelarna av yttersta betydelse vid en eventuell skada.”

Nu har Fifas exekutiva kommitté tagit beslut om att de kommer inkludera damerna i sitt försäkringspaket, med start från VM i Kanada 2015.  Hur detaljerna kring försäkringen kommer att se ut är i dagsläget oklart.

– Nu ska det implementeras. Vi får bevaka och se hur det blir. Det är positivt att damerna ska ingå i det här programmet, säger Wijkström.