Asllani tvåmålsskytt i svensk vändning

Foto: Bildbyrån
Asllani
FOTBOLL

0-2 i paus blev 3-2.

Sverige fick en fin start på VM-året.

- Vi sa det i paus, att det här var ett perfekt läge att vända och få självförtroende, säger Kosovare Asllani.

2014 var ett hemskt landslagsår, med sex förluster och bara en seger mot ett topp tio-rankat landslag. Och 2015 såg inte ut att börja mycket bättre. 0-2 i paus mot Norge, efter två hemska försvarsmisstag.

- De droppar bollen bakom vår backlinje, vi lyckas inte falla, och de får två frilägen. Det pratade vi om i paus, och sen fick vi rättat till det, säger Kosovare Asllani.

Hon gjorde sin bästa landskamp sedan utbrottet mot Pia Sundhage i augusti i fjol. Bänkningen mot Polen gjorde att hon kritiserade den svenska förbundskapten hårt efteråt, och gick efter det mållös i de kommande tre landskamperna.

Revansch för bänkningen

I går kom revanschen, med två mål på 12 minuter och sen dessutom en assist till Lotta Schelins segermål.

- Det var sköna mål att göra, jag vill ju bidra. Jag känner mig som en poängspelare och jag vill ju alltid göra poäng. Det är det bästa en forward kan gör, det är så man bidrar.

Viktigt att få inleda VM-året med en seger också?

- Ja, det är alltid skönt, det är en speciell derbykänsla mot Norge. Men det var viktigt med seger direkt, oavsett motstånd.

 Har självförtroendet gått ner med tanke på förlusterna i fjol?

- Vilka förluster i fjol?

 Sex förluster, ni hade svårt att slå de andra storlagen?

- Jaha, nä. Jag vet inte hur många förluster vi hade i fjol, men vi tog oss dit vi ville. Att gå till VM var vårt mål.

Är det mer vi i media som fokuserar på resultaten i träningsmatcherna?

- Ja, exakt. Så är det nog, ha ha.

Darrade defensivt

Den svenska offensiven imponerade mot Europatvåan Norge, men defensivt såg det betydligt värre ut. Målvakten Carola Söberg kom ut helt fel på båda målen, och mittbacksstjärnan Nilla Fischer får också ta på sig en stor del av skulden.

I fjol släppte Sverige in i snitt två mål mot de övriga topplagen, ett snitt som alltså höll i sig mot Norge. Den svenska backlinjen såg virrig ut, men kanske ligger också problemet högre upp i planen?

- Vi får kolla på det på videon, jag vet faktiskt inte om det utgick från oss forwards eller om det var på mittfältet. Det enda jag vet är att det gick väldigt enkelt för dem att göra mål. Men vi vände matchen, så det är lugnt, säger Asllani.

 Kan ni få ihop det bättre till VM?

- Jadå, det finns gott om tid kvar.

FAKTA

Norge–Sverige 2–3 (2–0)

1–0 Isabell Herlovsen (26), 2–0 Isabell Herlovsen (33), 2–1 Kosovare Asllani (47), 2–2 Kosovare Asllani (60), 2–3 Lotta Schelin (78).

Domare: Marta Frias Acedo, Spanien.

Norge (4–3–3): Ingrid Hjelmseth – Marita Skammelsrud Lund, Inger Ane Hole, Trine Rønning (Ida Elise Enget 67), Hedda Strand Gardsjord – Lene Mykjåland (Gry Tofte 83), Maren Mjelde (Ada Stolsmo Hegerberg 62), Solveig Gulbrandsen – Emilie Bosshard Haavi, Isabell Herlovsen, Kristine Minde.

Sverige (4–1–3–2): Carola Söberg – Elin Rubensson, Nilla Fischer, Emma Berglund (Lisa Dahlqvist 46), Mia Carlsson (Sara Thunebro 46) – Caroline Seger – Sofia Jakobsson (Malin Diaz 70), Hanna Folkesson, Therese Sjögran – Lotta Schelin, Kosovare Asllani (Jenny Hjohlman 83).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM