Blått, gult, rött – här är Sveriges VM-ställ

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
Anfallaren Lotta Schelin och mittfältaren Lisa Dahlkvist visade upp nya tröjorna.
FOTBOLL

Heja Blårött!

I sommar åker Sverige till VM med en annorlunda matchtröja.

– Det är coolt. Man får sväva ut lite på bortaställen, säger Lotta Schelin.

Mycket kommer vara sig likt när svenska fotbollslandslaget i sommar flyger till Kanada för att spela VM. Laget anförs fortfarande av Lotta Schelin, Caroline Seger och Nilla Fischer. Pia Sundhage och Lilie Persson är kvar som förbundskaptener.

Men en detalj kommer att sticka ut.

Under tisdagen presenterade landslaget och sponsorn Adidas de nya matchställ som tagits fram i samarbete med den nyskapande designduon Altewaisaome. Tröjorna har kortare ärmar än sina föregångare, shortsen har kortare ben. Men ögonen dras framför allt till bortaställets axel- och halspartier som är röda.

– Vi ville ta i på bortastället. Där ville vi få in en färg som talar för styrka och mod, säger designern Natalia Altewai.

"Man blandar inte ihop den"

Anfallaren Lotta Schelin och mittfältaren Lisa Dahlkvist är förtjusta i resultatet.

– Vi är materiallirare. Vi tycker att det är lite gött när det är schyst. Om man känner sig snygg på plan kan det vara najs ibland, säger Schelin.

Under hemma-EM 2013 kritiserade fans att matchtröjorna som såldes i affärerna var för vida. Hur ser ni på att det nya stället är mer kvinnligt?

– Jag tycker att det är bra. Nu kommer det finnas tröjor som alla kan köpa. Man ser att det är svenska damlandslagets tröja. Man blandar inte ihop den med något annat, säger Dahlkvist.

Schelin fyller i:

– Även om du är värsta fanet till herrlandslaget är det najs att ha en kvinnligare form av tröja. Det är coolt att det blir inriktning mot tjejer, oavsett om man spelar fotboll eller inte.

"Folk tycker det är skitsnyggt"

Kommer folk härhemma gå runt i tröjan i sommar?

– Hade inte jag spelat i landslaget hade jag gått och köpt en, säger Lotta och fortsätter svara:

Vad tycker ni om att tröjorna har röda detaljer?

– Det är coolt. Man får sväva ut lite på bortaställen, det har man rätt till.

Hur kommer folk att reagera?

– Det hade blivit lite jobbigt om man gjort för mycket med den gula, men bortastället får man dra till ett snäpp till. Jag tror att folk tycker att det är skitsnyggt.

Sverige spelar sin premiärmatch mot Nigeria åttonde juni och möter sedan USA och Australien. De kommer att använda sitt nya matchställ för första gången under Algarve Cup i början av mars.

1 av 6 | Foto: BILDBYRÅN
EM 2005 ”Den är väldigt klassisk. Inte ful, men inget speciellt. Det är lite annorlunda siffror, det kanske är kul. Man tänker på Vickan, det är lite oldies över den”
Betyg: +++

Dahlkvist & Schelin sätter betyg på tidigare tröjor

ARTIKELN HANDLAR OM