Skador stör VM-samling

Fischer avstod träning – backlinjen osäker: ”Typiskt”

1 av 4
FOTBOLL

Backlinjen inför VM ska spikas.

Då avstod stjärnan Nilla Fischer gårdagens träning helt på grund av en ond tå.

– Det är så typiskt, ­säger Pia Sundhage.

Damlandslaget har samlats i Eskilstuna inför de två sista matcherna innan Pia Sundhage spikar VM-truppen. I morgon väntar Schweiz i Eskilstuna, sedan flyttar laget till Stockholm för onsdagens match mot Danmark.

På gårdagens första träning på Tunavallen fanns frågetecken kring flera spelare.

PSG-stjärnan Kosovare Asllani, Jenny Hjohlman och Lisa Dahlkvist körde alla rehab lite vid sidan av – och redan nu står det helt klart att Dahlkvist missar morgondagens match.

”Inte orolig”

Nilla Fischer satt på bänken med en ond tå – men landslagsläkaren Per Lindblom menar att mittbacken är fullt spelbar i morgon.

– Det är en smäll på stor-tån, jag behöver bara en dag eller två för att det ska lugna ner sig lite. Det är absolut inget som jag är orolig över, säger Fischer.

Men avbräcket från träningen var inte det Pia Sundhage hade önskat. Förbundskaptenens mål med samlingen är nämligen att spika backlinjen där Fischer är den stora stjärnan.

– Det är så typiskt. Precis när man känner att ’så här ska man göra’ så kommer Nilla och kan inte träna. Vi vet vad Nilla kan men man vill ju känna att där finns en ”connection”, säger Sundhage.

– I den bästa av världar har vi samma backlinje i många minuter på söndag och på onsdag och även i en tredje match i Kanada innan matchen mot Nigeria, säger hon.

– Vi behöver samspela dem.

Få nollor

Sverige har släppt in flera tidiga mål den senaste tiden där 0–2 efter två minuter mot Tyskland i Algarve Cup är det minst klädsamma exemplet. Pia Sundhage pratade inför Algarve Cup tidigare i år att hon tycker att laget tagit ett halvt steg bakåt i försvaret.

Men Nilla Fischer är inte orolig.

– Jag känner inte att det är något kaos i förvarsspelet. Det är bara lite finjusteringar som ska göras.

– Vi har inte haft så många ”0-matcher”. Att hålla nollan i de här matcherna är verkligen ett mål. Vi måste hitta känslan och kommunikationen emellan oss, säger hon.

Skadeläget i landslaget

Nilla Fischer, mittback.

Har fått en smäll på höger stortå, som hon haft problem med innan och har ont, men ska vara fullt spelbar i morgon. Satt på bänken under träningen i går.

"Den har blivit lite känslig, men det är absolut inget som jag är orolig över", säger hon.

Jenny Hjohlman, anfallare

Stukade höger fotled i en match för drygt tio dagar sedan och jobbar för att komma tillbaka fullt ut.

"Om hon spelar på söndag skulle det vara en bonus, men på onsdag finns det goda chanser", säger landslagsläkaren Per Lindblom.

Kosovare Asllani, mittfältare/anfallare

Har en överansträngning i insida av höger knä och hennes medverkan i Schweiz-matchen är oklar.

"Jag tar det dag för dag, men de här matcherna är såklart viktiga att spela", säger Asllani.

Lisa Dahlkvist, mittfältare:

Missar morgondagens match på grund av en höftskada.

"Hon har ont i vänster höft sedan drygt en vecka, men jag vet inte riktigt vad hon lider av. Hon får rehaba i väntan på utredning", säger landslagsläkaren Per Lindblom.