Tänk om, Pia

Thorén: Identitetskris i Blågult – det här räcker inte till medalj

tung förlust Lotta Schelin tröstar Caroline Seger efter 1–3 mot Schweiz. VM-formen är långt bort.Foto
FOTBOLL

Sverige är på väg till VM med ett anfall som skapar drömmar om succé och ett försvarsspel som släcker allt hopp om medalj.

Vänskapsmatchen mot Schweiz bekräftade farhågorna.

Svenska landslaget har tappat en del av sin identitet.

Nu får Pia Sundhage lov att tänka om.

Trots snålblåsten och aprilkylan kändes det hoppfullt. På väg till Tunavallen hamnade vi i en kö med raggarbilar och utmed gatorna stod folk glatt och tittade på vårkaravanen.

Inne på arenan i Eskilstuna fanns också en glädje, en slags förväntan.

På raden framför mig tog kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och landslagets inspiratör Mia Törnblom i från tårna under den svenska nationalsången.

Men segersången kom av sig. 

Svagheter vi kände igen

Redan efter en dryg halvtimme hade Schweiz gjort två mål och strött salt i de sår som redan tidigare i vår har blottats i Pia Sundhages lagbygge. 

Ett visserligen lovande Schweiz, men också ett Schweiz som Sverige slog i Pia Sundhages första match som förbundskapten hösten 2012 (3–0) och som saknade två ordinarie mittfältare i Lyons Lara Dickenmann och Bayern Münchens Vanessa Bürki.

När Schweiz Ramona Bachmann med sin låga tyngdpunkt och balans visade prov på teknisk briljans såg det svenska försvaret trögt ut.

När hon dök upp i en planerad löpning i straffområdet på en frispark – som hårt bevakade Caroline Seger tvingats dra på sig efter en svår Rohlin-pass bakifrån – var svenskorna inte där, 0–1.

När Fabienne Humm stack i djupet en stund senare hängde mittbacken Charlotte Rohlin inte med, hon var helt enkelt inte snabb nog, 0–2.

Onödiga felpassningar, slarviga bolltapp, positionsbrister och avsaknaden av tillräckligt aggressiv press – allt fanns där i en mix.

Diskussionerna har handlat mycket om att Pia Sundhage måste välja den back som ska spela med Nilla Fisher – Charlotte Rohlin som mot Schweiz, Emma Berglund eller Linda Sembrant. 

Lyxproblem påpekade Schweiz och Rosengårds stjärna Ramona Bachmann.

Men förbundskaptenen menade att frågan är större än så.

Försvarsspelet måste vara bättre över hela planen.

Och det måste nog ske på bekostnad av det nya anfallsspelet som Pia Sundhage låtit laget utveckla under VM-kvalet.

Hon sa det inte rätt ut, men jag tror att det var precis det hon menade.

Det glada, bolltrillande spelet på små ytor, viljan att hålla i, har fått vissa spelare att göra avkall på en del grundläggande arbetsinsatser.

Måste skapa balans

Nu får Pia Sundhage rita om och skapa balans. Och lagets stjärnor håller med.

– Det som har varit framgångsrikt förut har varit ett starkt försvarsspel, Sverige har varit känt för det. Nu känns det inte stabilt. Då pratar vi om hela laget, säger anfallsstjärnan Lotta Schelin.

– Vi måste back to basics, påpekar Caroline Seger.

Nu handlar det om att kavla upp, titta sig själv i spegeln och plocka fram rätt attityd. Annars kommer det inte glimra om medalj i sommar.

Fördelar?

Väckarklockan kommer nu och än finns det tid.