Sveriges krisplan

Agerar efter defensiva fiaskot: ”Är lite sent...”

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
FOTBOLL

Efter försvarskrisen byter landslaget spelsystem.

Ändringen två månader före VM ska ge Sverige lugnet tillbaka.

Draget väcker en viss förvåning.

– Det är väl lite sent att börja på något nygammalt, men det är kanske det som de känner sig tryggast i, säger danskan Pernille Harder inför dagens match.

Under VM-kvalet har landslagets ledning byggt ett nytt spelsystem, 4-1-3-2.

Anfallsspelet har varit tillfredsställande.

– Det är VM-klass på det i sista tredjedelen, säger Pia Sundhage.

Men försvarsspelet har inte fungerat.

Svagheterna har blottats i flera matcher, men blev som tydligast mot Schweiz i söndags.

Och nu ändrar landslaget spelsystem.

Tillbaka till 4-4-2

Till dagens match mot Danmark, den näst sista före fotbolls-VM, går Sverige tillbaka till sitt gamla, traditionella och stabila 4-4-2.

– Vi är vana vid att spela 4-4-2, det inte så att vi gör något radikalt. Det kanske kan underlätta rent defensivt, säger Lotta Schelin som tror att Sverige kan växla mellan spelsystemen.

Assisterande tränare Matti Demegård, analysansvarig i landslaget, säger att agerandet mot Schweiz var en väckarklocka.

– Vi var inte jättebra i organiserat uppställt försvarsspel, vi fick spel genom oss lite för lätt. Vi saknar en del aggressivitet. Vi var inte tillräckligt kompakta. Våra defensiva omställningar var inte bra, säger han.

Lägret blir viktigt

Efter bakslaget kommer landslaget att använda tiden under VM-lägret i Kanada för att sätta detaljerna.

– Det kommer inte att gå av sig själv, det är uppenbart, säger Matti Demegård.

– Det är inte hugget i sten att det måste bli 4-4-2 i all framtid. Men just nu känner vi att det ger oss större trygghet, säger han.

Den sena taktiska ändringen, bara två månader före VM-premiären, möts av förståelse men också en viss förvåning.

– Jag ska inte lägga mig i det. Känner de att de vill göra det så tycker jag att de ska göra det. Jag blev lite förvånad bara, säger Stefan Rehn, tränare för Kopparbergs Göteborg.

”Lite roligt”

– Det är väl lite sent, säger danska Pernille Harder som förväntar sig en tuff match i dag.

– Det är ett jättebra lag, de kommer att vilja ha revansch efter förlusten senast. De kommer att vara aggressiva, säger Pernille Harder som spelar i ett Danmark som genomgår ett generationsskifte.

Du spelar i Linköping med Charlotte Rohlin som slåss om platsen bredvid Nilla Fisher som mittback, har du följt den debatten?

– Jag har följt det, det är lite roligt att de inte har hittat vem det ska vara ännu. Det är lite svårt som mittback att komma in och visa hur bra man är, man behöver testas ihop.

* Träningslandskamp, Sverige-Danmark TV4 17.30

Systemskiftet

Så har Sverige spelat i VM-kvalet: 4-1-3-2.

Tanken har varit att skapa ett mer varierat anfallsspel. Djupledsspelet som varit Sveriges signum har funnits där, men nu har fokus varit på att utveckla ett mer etablerat anfallsspel.

Caroline Seger har varit spelmotor i uppspelsfas.

Men försvarsspelet har inte fungerat. Bolltapp, slarv och en högt stående backlinje har inneburit enkla baklängesmål när spelare blivit ensamma.

Så ska Sverige spela i kväll: 4-4-2.

I jakten på trygghet väljer Sverige att gå tillbaka till klassiska 4-4-2 med stark organisation, kompakt, kollektivt försvarsspel och aggressivitet i närkamperna. Det kan offensivt glida över till 4-1-3-2 om tryggheten defensivt infinner sig.

Dagens elva: Hedvig Lindahl – Sara Thunebro, Nilla Fischer, Emma Berglund, Lina Nilsson – Kosovare Asllani, Caroline Seger, Hanna Folkesson, Therese Sjögran – Sofia Jakobsson, Lotta Schelin.