Landlaget i chock efter otäcka skadan

Landslaget känner med Folkesson – och Sundhage räknar redan bort mittfältaren från VM

FOTBOLL

VM är i verklig fara och en bedrövad Hanna Folkesson försvann ut genom Tele 2 arena i kryckor, med en lagkamrat på varje sida.

Därefter följde ett landslag i chock.

– Hon har varit vår motor, hon finns alltid där. Det skär i hjärtat, säger Lotta Schelin.

Hanna Folkesson har haft en starkt år i landslaget och spelat till sig en given plats på mittfältet i VM-elvan.

Därför var bilderna från Tele 2 Arena ikväll, rena skräckbilderna.

Örebrospelaren vred till knäet i slutet av matchen och ett isande skrik ekade i arena innan 26-åringen fick bäras ut på bår.

Efter matchen hade det svenska laget en lång samling på planen och spelarna var ordentligt skärrade.

– Jag träffade henne i omklädningsrummet. Det är tufft att se, säger mittbacken Emma Berglund, med gråten i halsen.

– Jag känner så mycket för henne. Vi har spelat ihop sedan vi var tolv år, till och från, och hon är en nära vän. Jag tycker såklart synd om henne, säger hon.

Undersöks imorgon

Det var bara tio minuter kvar att spela mot Danmark när olyckan var framme för mittfältaren, som missade EM 2013 efter att ha skadat ledbandet i högerknäet i en träningsmatch inför det mästerskapet.

– Det vi gör med henne nu är att vi håller svullnaden och smärtan nere. I morgon kommer vi att undersöka med magnetkamera. Om korsbandet av, då är VM borta, säger landslagsläkaren Yelverton Tegner.

– Hon mår inte speciellt bra. Hon är ledsen och har ont. Smärtan har vi något så när under kontroll, fortsätter han.

Förbundskaptenen Pia Sundhage var lite tom i blicken efter matchen och tyckte att det kändes svårt att prata fotboll efter det som hänt.

– Jag tror att hon missar VM. Hon har betytt så mycket för laget så det känns jättetråkigt. I kväll kommer vi kommer käka, men jag är inte så naiv att jag tror att vi kan hantera en sådan här situation nu. Det kommer vara en process. När vi samlas den 23:e (maj) måste vi skapa en laganda utöver en svensk klassisk laganda, säger hon.

"Blivit en stöttespelare"

Anfallsstjärnan och tvåmålskytten Lotta Schelin instämde i bedrövelsen.

– Det känns jäkligt tråkigt. Hon har varit vår motor, hon finns alltid där, hon har blivit en stöttespelare. Det skär i hjärtat, det känns inte alls bra. Vi måste fortsätta och jobba mot VM, men vad kan vi göra, säger hon.

Efter matchen gick Hanna Folkesson igenom den mixade zonen först av alla. Hon kom på kryckor tillsammans med några spelare vid sin sida och med blicken fäst i marken.

Målvakten Hedvig Lindahl kom strax efter.

– Jag bara gav henne en kram. Det såg inte bra ut på bilderna. Vi känner alla med Hanna och hoppas att det inte är illa, såklart. Hon har redan missat ett mästerskap så det vore förjävligt om hon missade ett till. Vi håller alla tummarna för att det inte är så farligt, säger hon.

Lagkaptenen Caroline Seger:

– Det känns jättetråkigt för oss alla men framförallt för Hanna. Jag såg henne i omklädningsrummet och kramade om henne. Jag tror inte att det finns något vettigt att säga i dessa lägen, säger Caroline Seger.