Sverige ställs mot Danmark i EM-kvalet

Damlandslaget ställs mot grannlandet i EM-kvalet

FOTBOLL

Senaste EM spelades i Sverige 2013 och nästa spelas i 2017 i Holland.

I dag inleddes resan mot mästerskapet när grupperna lottedes till EM-kvalet som startar den 7e september. Sverige fick en tämligen lätt lottning med grannlandet Danmark som det största hotet.

Sverige stormade igenom kvalet till sommarens världsmästerskap i fotboll  som avgörs i Kanada. Om två år drar europamästerskapet igång i Holland.

Den största nyheten inför nästa EM är att antalet lag i mästerskapet utökas från 12 till 16. Vilket gör att gruppvinnarna tillsammans med värdnationen Holland och de sex bästa tvåorna får en direktplats till slutspelet.

I den schweiziska staden Nyon lottades i dag kvalet till mästerskapet som avgörs 2017. 40 nationer lottades in i åtta grupper med fem nationer var och Sverige hamnade i grupp 4 tillsammans med nationer som Danmark och Polen där de sistnämnda var i samma grupp som Sverige i kvalet till VM. Då vann svenskorna hemmamötet med 2-0 och tog en 4-0 seger på bortaplan.

FAKTA

Så spelas kvalet

Kvalet inleds den 14:e september i år och avslutas den 20:e september nästa år. Lagen möts två gånger, en gång på hemmaplan respektive en gång på bortaplan.

40 lag lottades in i åtta grupper där gruppsegrarna tillsammans med de sex bästa tvåorna och hemmanationen Holland får en direktplats till mästerskapet som avgörs sommaren 2017.

De resterande två grupptvåorna möts i ett play off-möte i oktober nästa år.

  Grupperna i sin helhet

Grupp 1

Island, Skottland, Vitryssland, Slovenien, Makedonien

Grupp 2

Spanien, Finland, Irland, Portugal, Montenegro

Grupp 3

Frankrike, Ukraina, Rumänien, Grekland, Albanien

Grupp 4

Sverige, Danmark, Polen, Slovakien, Moldavien

Grupp 5

Tyskland, Ryssland, Ungern, Turkiet, Kroatien

Grupp 6

Italien, Schweiz, Tjeckien, Nordirland, Georgien

Grupp 7

England, Belgien, Serbien, Bosnien och Hercegovina, Estland

Grupp 8

Norge, Österrike, Wales, Israel, Kazakstan