Petra Larsson i startelvan

Foto: Bildbyrån
Petra Larsson.
FOTBOLL

Petra Larsson spelade sin senaste A-landskamp 2010. I kväll finns Eskilstunaspelaren med i startelvan i EM-kvalmatchen mot Danmark.

– Jag ser fram emot detta, säger mittfältaren.

Agera i stället för reagera. Det är Pia Sundhages order till den svenska backlinjen inför dagens EM-kvalmatch mot Danmark.

Med två relativt lätta kvalmatcher, mot Moldavien respektive Polen, avklarade blir Danmark det första stora provet sedan VM-misslyckandet i somras. Det är nu läxan från VM måste vara avklarad, konstaterar Pia Sundhage.

Spelsystemet 4–3–3, som lanserades efter VM, blir kvar.

Den svenska förbundskaptenen har dock några punkter hon tryckt lite extra på när det gäller försvarsspelet i dagens EM-kvalmatch på Gamla Ullevi. Det gäller inte minst mittbackarna.

– Det handlar om avståndet vid de långa uppspelen. Vi har släppt in både mål och släpp till målchanser på att vi reagerar i stället för agerar, säger Sundhage.

– De sätter väldigt ofta linjen rätt, men reagerar i stället för agerar.

”Även om man inte spelar är man med”

En stor del av förklaringen till att kommunikationen ibland brustit är dock rätt enkel. Skadebekymmer har gjort att kontinuiteten vid sidan av givna mittbacken Nilla Fischer blivit lidande. Även på ytterbacksplatserna har skador och formproblem lett till en hel del omstuvningar.

– Det handlar om samspel. Men så är livet. Det blir skador. Det är bara att göra det bästa utav det, säger Sundhage.

– Det viktigaste är att den som satt på bänken förra matchen, att hon har spelat matchen på bänken. Det är hela vår grej. Vad har vi sagt? Vad är det vi lyfter fram? Så att även om man inte spelat matchen, så har man ändå varit med.

Följ matchen här från 18.45

FAKTA

Den svenska startelvan

Sverige (4–3–3): 1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 23 Elin Rubensson – 7 Lisa Dahlkvist, 2 Petra Larsson, 17 Caroline Seger – 10 Sofia Jakobsson, 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough.

Fakta: EM-kvalet

Sverige har inlett EM-kvalet med två raka segrar, medan Danmark spelade sin första match i torsdags (seger mot Moldavien med 4–0).

Fotbolls-EM spelas i Nederländerna i juli–augusti 2017. Till slutspelet går de åtta kvalgruppssegrarna samt de sex bästa tvåorna. Resterande två tvåor gör upp i playoff om ytterligare en plats.

Sveriges program, 2015:

17 september: Moldavien (borta). Seger 3–0.

22 september: Polen (hemma). Seger 3–0.

27 oktober: Danmark (h).

2016:

8 april: Slovakien (b).

2 juni: Polen (b).

7 juni: Moldavien (h).

15 september: Slovakien (h).

20 september: Danmark (b).

TT