Avstod läger för att stötta sin fru

Landslagsmålvakten: "Jag drog mitt strå till stacken."

Hedvig Lindahl.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Målvakten Hedvig Lindahl är tillbaka i landslaget.

Nu berättar Diamantbollenvinnaren om återbudet tidigare i höst efter hustrun Sabines önskan.

– Min fru har fått dra ett jättelass när jag är i väg. Hon jobbar heltid och försöker få ihop allt. Hon frågade om det var okej om jag stannade hemma det här lägret, säger Hedvig Lindahl. 

Hedvig Lindahl är given i Sveriges mål. Hon har en stark säsong bakom sig med sitt Chelsea och vann Diamantbollen på Fotbollsgalan.

Men när landslaget samlades för sitt november-läger i Stockholm kom aldrig Hedvig Lindahl. Hon stannade i England på grund av familjeskäl.

När landslaget på måndagen gjorde sin första träning inför matchen mot Skottland nästa tisdag, Sveriges genrep inför OS-kvalet i mars, var Hedvig Lindahl dock tillbaka.

Och Chelseamålvakten berättade efter träningen om beslutet att stå över lägret i Stockholm, som innehöll tre träningsmatcher (internt och mot pojklag).

Frågade Pia om lov

 – Jag hade egentligen också sett att jag varit där. Men det är ganska tufft för dom där hemma. Tillsammans kom vi fram till att är det något läger så var det detta, säger Hedvig som tillsammans med hustrun Sabine har sonen Timothy.

– Efter att ha frågat Pia (Sundhage, förbundskapten) och Lilie (Persson, assisterande) så stannade jag hemma och drog mitt strå till stacken. Jag tog hand om barnet och så. Jag var sliten också och kände att kunde jag vila så skulle jag kunna komma igång tidigare, berättar Hedvig Lindahl.

Positionen som förstemålvakt bidrog förstås.

– Jag kände inte att jag skulle missa att bli uttagen till OS-kvalet om jag stannade hemma, säger hon.

Hur viktigt är det att man som spelare kan ha utrymme för val som detta?

– Det är från person till person. För oss var det första gången på sex år som hon (hustrun) har bett mig om något sådant. Jag kände att jag kunde kanske stötta nu.  Jag kan inte betala så de kan hänga med på ett läger. Vi lever ett vanligt Svenssonliv. Jag förstår att man inte kan göra så här hela tiden, men ett läger.., säger Hedvig som är tacksam för stödet från landslagsledningen.

Lägret i Göteborg är extra viktigt däremot för en spelare som Hedvig Lindahl, eftersom hennes Chelsea inte har säsong för tillfället.

– Jag har fått köra mycket själv på gymmet och senaste veckorna några fotbollspass. Vi börjar träningen igen först den 25 januari, säger hon.

Köra med Courtois tränare

För att snabbt hitta formen till kvalspelet har hon själv talat med klubbens ledning om att få ner pojkspelare på träningarna och hoppas på att få träna själv med herrlagets målvaktstränare.

– Han heter Christophe (Lollichon) och det hade varit kul om han kunde komma ner och köra. Kvalet är viktigt, som ett OS för mig, säger Hedvig Lindahl

OS-kvalet spelas i Holland i början av mars. Sverige möter Norge, Holland och Schweiz. En plats i sommarens mästerskap står på spel.

FAKTA

Så spelas OS-kvalet:

Fyra lag gör upp om en plats i sommarens OS.

Lagen: Sverige, Norge, Schweiz och Holland.

Sveriges matcher:

Norge, 2 mars 19.30 på Stadion Woudestein i Rotterdam.

Schweiz, 5 mars, 19.30 på Stadion Woudestein i Rotterdam.

Holland, 9 mars, 19.30 på Sparta Stadion Het Kasteel i Rotterdam.