”Nilla är jäkligt rolig”

Duon som ska stoppa motståndarnas stjärnor: ”Kniven på strupen”

Foto: TT
nyckelspelare Om fotbollslandslaget ska ta sig till Rio krävs det att Linda Sembrant och
Nilla Fischer fortsätter hitta rätt i sitt samarbete. Men innan OS-kvalet ska avgöras väntar först en träningsmatch: Skottland, på tisdag i Göteborg.
FOTBOLL

göteborg. Ska Sverige till OS måste de här spelarna agera fläckfritt ihop.

Och visst har mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant hittat samarbetet – och sammanhållningen.

– Nilla är jäkligt rolig, säger Linda Sembrant.

– Linda är soft. Och en klok spelare, säger Nilla Fischer.

En av orsakerna till Sveriges misslyckande i VM förra sommaren var att förbundskapten Pia Sundhage inte fick spela ihop ett mittbackspar.

Nilla Fischer var given, men på platsen bredvid henne testades flera spelare (Amanda Ilestedt, Emma Berglund, Linda Sembrant, Charlotte Rohlin) och skador ställde till det.

Under höstens EM-kval och inför kommande OS-kval har Pia Sundhage bestämt sig.

När Sportbladet tussade ihop Sveriges givna mittbackspar, Linda Sembrant och Nilla Fischer, efter gårdagens träning blev det en sprallig stund.

– Nilla är en sådan person som man kan skratta med, säger Linda Sembrant.

– Hon är så jävla skön. Man sitter och äter och umgås och har bara skitkul, säger Nilla Fischer om kollegan.

Tre raka nollor

På planen har de hållit nollan i Sveriges tre inledande EM-kvalmatcher och de kommer att få försvara Sverige i OS-kvalet mot Norge, Schweiz och Holland i början av mars.

– Det funkade bra från början, men jag tycker att samarbetet vuxit hela tiden. Det har varit skönt att vi har haft tävlingsmatcherna i EM-kvalet, vi har ställts mot olika sorters motstånd. Ju mer man lär känna varandra, desto mer vet man hur den andra agerar i olika situationer, säger Linda Sembrant och påpekar:

– Det handlar mycket att skapa en trygghet. Allt man gör som mittback är i skarpa lägen, man kan inte göra några större misstag för det straffar sig så hårt.

Nilla Fischer pekar på detaljerna.

– När man får spela mycket ihop lär man sig de små grejerna, som vilken höjd vi spelar på. Man är olika där, så det gäller att hitta det som passar just oss.

Vem kliver mest av er, är det du Nilla?

– Jag kliver kanske lite mer. Jag har lite sämre koll på läget... Nä, men jag trivs med det och vill ofta hitta de där närkamperna. Jag tycker att vi kliver mycket båda två, men visst kanske jag gör det mer?

Vad tänker du då, Linda?

– Här får man backa upp, här vet man inte vad som händer... (skratt). Nej, men vi har jobbat mycket med djupledsspelet. Att vi ska våga vara aggressiva men samtidigt ha koll på ytorna bakom oss och ha ett samspel där.

Har lärt av misstagen

Inför VM och under VM brast det i försvarsspelet. Bland annat efter djupledslöpningar bakom backlinjen.

Nilla Fischer säger att de lärt sig av misstagen, inte minst från förlusten mot speediga Schweiz i påskas.

– De fick spela mellan oss på ett sätt som vi inte ska tillåta. Det har vi pratat om, kollat bilder på och övat på. Det tycker jag är bättre. Det har varit så många olika situationer. Jag tycker vi har rättat till det mesta.

Det är nog bäst det. OS-kvalet är tajt, med kort vila mellan matcherna och en biljett i potten.

– Det är mer kniven på strupen. Det är större chans att lagen slår varandra än under ett EM-kval. Det är så kort, tajt och det gäller så mycket, säger Nilla Fischer.

Lär känna vår mittbacksduo

Nilla om Linda som spelare...

– Hon är klok. Väldigt klok. Hon har en bra passningsfot med både vänstern och högern. Stabil och trygg på planen.

Det visste du inte om Linda:

– Hon är bra på att handla leksaker till barn. Jag köper en tröja på H&M bara så jag får fråga henne om råd, säger Nilla Fischer.

Linda om Nilla som spelare...

– En otroligt kraftfull spelare. Stark i duellspelet när hon kommer i de lägena. Huvudspelet är bra och hon läser spelet. Hon är bra både defensivt och offensivt. Hon har kvar det från sitt spel som mittfältare.

Det visste du inte om Nilla:

– (här får Linda Sembrant hjälp av Caroline Seger) Fischer är svinbra på att dansa. Det du! Det tror man inte med den stora kroppen..., säger Seger.

ARTIKELN HANDLAR OM