”Tyckte att jag var en hemsk människa”

Hedvig Lindahl om kritiken som knäckte henne

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl talar ut om den tunga tiden och vändningen.
FOTBOLL

Hedvig Lindahl har fått kritik genom flera mästerskap.

Nu avslöjar målvakten att kritikstormen var nära att få henne att sluta 2012.

– Jag trodde att alla tyckte att jag är en hemsk människa och finnig, säger hon i Olof Lundhs podcast.

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, 32, vann Diamantbollen 2015 och tog hem både ligan och FA-cupen med klubblaget Chelsea.

Men genom åren har målvakten fått stark kritik under flera mästerskap och var bland annat bara tredjemålvakt under hemma-EM 2013.

”Jag tog inte hand om mig”

I Olof Lundhs podcast berättar Lindahl att kritiken efter OS 2012 – när hon beskylldes för de insläppta målen mot Japan i semifinalen – gjorde att hon var nära att sluta.

– Jag tjänade inga pengar, pendlade långt till Kristianstad och fick så mycket kritik. Det kändes som att man förväntade sig att jag skulle kunna prestera exakt lika bra som de som hade jättebra förutsättningar för att spela fotboll, säger hon.

– Hade vi haft ett barn då, en dotter, så om hon hade velat spela fotboll så hade jag nog sagt; ”Nej, gör det inte, det är hemskt”.

Pressen efteråt ledde också till hon ådrog sig en korsbandsskada som höll henne borta från fotbollen.

– Jag kände konkurrensen och att alla ville att andra skulle spela, så jag blev sjuk när jag kom tillbaka till klubblaget för att jag hade pressat mig så mycket. Jag tog inte alls hand om mig. Det var inte en bra tid.

”Hemsk människa”

Men Lindahl kom tillbaka och var förstemålvakt i förra sommarens VM i Kanada. Hjälpen kom efter att ha tagit kontakt med en idrottspsykolog.

– Jag trodde att alla tittade på mig efter OS och att det var mitt fel och att jag är den sämsta målvakten som går i ett par skor, och att jag är hemsk människa och finnig. Jag blir lätt filosofisk och tänker mycket, pratar inte så mycket med folk. Har inte så jättemånga nära vänner som jag ringer utan håller mycket inom mig.