Pia Sundhage: ”Är en unik situation”

Anfallsvågen ska ta Sverige till OS

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud
Sverige spelar OS-kval i mars.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Här är anfallsvågen som ska ta Sverige till OS i fotboll.

4-3-3 på planen – och ytterligare fyra anfallare redo på bänken.

– Det är unik situation med så många bra forwards, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

På tisdagskvällen genrepar det svenska damlandslaget i fotboll inomhus, på konstgräs i nybygggda Prioritet Serneke Arena i Göteborg, mot Skottland inför OS-kvalet i början av mars.

Efter det misslyckade VM-slutspelet stöpte Sundhage om sitt landslag, från 4-4-2 till 4-3-3 och inledde EM-kvalet godkänt med tre segrar i höstas.

Sju heta forwards

Mot Norge, Schweiz och Holland gör Sverige upp om en plats i sommarens OS-turnering.

Pia Sundhage är optimistisk, minst sagt.

Vad vill du se i genrepet mot Skottland?

– Vi hade antal omställningslägen mot Danmark (senaste EM-kvalmatchen) som var jätteintressanta, men där sista passningen kan bli bättre. Och när vi har lägen när vi vinner boll så måste vi utnyttja det bättre eftersom vi har snabba forwards och bra utgångslägen. Det skulle vara spännande om vi kunde se det, säger Sundhage till Sportbladet och förklarar vad det delvis är som ska ta damlandslaget till en ny nivå:

– Vi har snabba anfallare, vi har erfarenhet bland dem och olika forwardstyper. Min uppgift är att hitta tre som gillar att spela med varandra.

Ny Lotta Schelin

– Nu börjar jag med Lotta (Schelin), Olivia (Schoug) och Sofia (Jakobsson). De känner att det finns spelare bakom som vill ta deras platser – och det är väldigt, väldigt viktigt.

– Titta på Lottas träningar: de ser ganska annorlunda ut än de gjort tidigare, säger Pia Sundhage.

Är det flåset i nacken som gör det?

– Dels har hon jobbat med det som hände efter VM. Det var tufft som tusan för henne. Sedan är det bara att se sig omkring. Vi har sju forwards här och alla de är på tå.

Bakom anfallstrion som startar i genrepet finns Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö, Linköping, Jenny Hjolman, Umeå och Pauline Hammarlund, Göteborg, redo.

Aldrig upplevt

– Det är en unik situation. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Sundhage som ändå vunnit två OS-guld med USA.

– Det gör att jag hoppas att bollen väldigt ofta är hos våra forwards. Den ska inte vara i backlinjen och snurra runt. Har vi tre forwards ska vi använda dem alla tre, säger Sundhage.

FAKTA

Svenska startelvan mot Skottland (4–3–3)

1 Hedvig Lindahl

15 Jessica Samuelsson

5 Nilla Fischer

3 Linda Sembrant

6 Magdalena Ericsson

20 Emilia Appelqvist

7 Lisa Dahlkvist

17 Caroline Seger

8 Lotta Schelin

22 Olivia Schough

10 Sofia Jakobsson

Ersättare: 12 Hilda Carlén, 21 Emelie Lundberg, 2 Petra Andersson, 4 Emma Berglund, 9 Stina Blackstenius, 11 Jenny Hjohlman, 13 Josefin Johansson, 14 Jonna Andersson, 16 Lina Nilsson, 18 Fridolina Rolfö, 19 Pauline Hammarlund.

Sverige möter Skottland på tisdag kväll i Prioritet Serneke Arena, Göteborg. Inomhus, konstgräs. Matchen är genrep inför OS-kvalet i mars.

Sänds i TV12 med avspark 18.00.